Foto: stock.xchng

Pedagogu darba samaksas pilnveides darba grupa pirmajā tikšanās reizē, 20. janvārī, vienojās, ka nepieciešams panākt, lai ik gadu līdz 2027. gadam skolotāju alga pieaug par 8,4% pret vidējo algu starp sabiedriskajā sektorā strādājošajiem, medijiem ceturtdien preses brīfingā teica darba grupas vadītājs, izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces (JKP) padomnieks Jānis Klauze.

Šī ir pedagogu darba samaksas pilnveides darba grupa, kuras uzdevums ir izstrādāt priekšlikumus skolotāju darba samaksas palielinājumam un pedagogu slodžu sabalansēšanai no 2023. gada 1. septembra līdz 2027. gada 1. septembrim.

Tiesa, šī darba grupa nestrādā tieši ar iepriekš Ministra kabineta apstiprināto pedagogu apmaksas modeli "Skolēns pašvaldībā", jo atsevišķa darba grupa tieši darbam pie minētā darba samaksas modeļa nav. Klauze gan paskaidroja, ka par modeli "Skolēns pašvaldībā" diskutē arī šajā darba grupā.

Pagaidām lielākais strīda ābols darba grupā ir par to, vai pedagogu algu samaksu skatīt kopā ar skolotāju darba slodzēm. "No Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) puses mēs negribētu šos divus jautājumus sasiet, jo slodzes ir pārāk komplicēts jautājums. Ja mēs tos sasiesim, šis algas pieaugums vilksies līdzi, un nebūs algas pieauguma, kamēr mēs vienosimies par visu darbu," teica Klauze.

Viņš gan paskaidroja, ka darba grupa risinās arī pedagogu slodžu jautājumu.

Tikmēr Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga pauda kategorisku arodbiedrības nostāju: skolotāju atalgojumu nevar veicināt bez slodžu jautājuma risināšanas.

Skolotāju darba slodzes problēma nozīmē, ka ir atšķirība starp vienas stundas likmi starp pirmsskolas skolotājiem un un pamata un vispārējās izglītības iestādes pedagogiem.

Pamata un vispārējās izglītības iestādes skolotāja slodze ir līdz 30 stundām nedēļā. Pirmsskolas skolotājiem – 40 stundas nedēļā. Šobrīd par vienu darba stundu pirmsskolas pedagogs saņem 5,45 eiro; vispārējās skolas pedagogs – 6,91 eiro. Pirmsskolas pedagogs stundā nopelna par 1,46 eiro mazāk nekā vispārējās skolas skolotājs.

LIZDA priekšsēdētāja atzīmēja, ka darba grupā vienojās līdz maija sākumam sagatavot visus nepieciešamos aprēķinus skolotāju algu celšanai, lai nākamā gada budžeta plānā varētu IZM varētu pieprasīt nepieciešamo finansējumu.

Paredzēts, ka darba grupa sagatavos gala ziņojumu līdz 2022. gada 31. decembrim.

Darba grupā strādā IZM, Kultūras ministrijas, kā arī sociālie un sadarbības partneri – Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības, Latvijas izglītības vadītāju asociācijas, pilsētu un novadu izglītības pārvalžu vadītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!