Foto: F64

No piektdienas darbu sāks SIA "Rīgas satiksme" (RS) jaunā pagaidu valde, kurā darbosies bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss, līdzšinējais RS Satiksmes un organizācijas nodaļas direktors Edmunds Zivtiņš, kā arī uzņēmuma Drošības un risku vadības nodaļas direktors Jānis Geduševs.

Trešdien no uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amata atstādinātais Leons Bemhens, kā arī vēl četri valdes locekļi - Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins, Jūrmalas domes deputāte Larisa Loskutova (S), Baldones novada domes deputāts Andrejs Požarnovs ("Gods kalpot mūsu Latvijai"), kā arī partijas "Gods kalpot Rīgai" biedre Inese Švekle - Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (S) iesniedza atlūgumus. Pēcāk Ušakovs uzņēmuma pagaidu valdē iecēla Matīsu, Zivtiņu un Geduševu.

Ušakovs sacīja, ka pirmais Matīsa uzdevums būs apturēt visu pašreizējo sabiedriskā transporta iepirkumu norisi, kas saistīti ar transporta piegādi. "Visos gadījumos, kad piegādes vēl nav pabeigtas un kur to ļauj likumu normas - ir jālauž līgumus un jāizsludina atlikušo transporta vienību iepirkumus no nulles," pauda Ušakovs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka viņam nav ko pārmest nevienam no valdes locekļiem, jo visi strādājuši pēc labākās sirdsapziņas. "Pēc viņu domām, tas ir būtiskākais, ko viņi pašlaik var izdarīt, lai saglabātu uzņēmuma reputāciju. Esmu visiem valdes locekļiem un, jo īpaši Leonam Bemhenam, pateicīgs par šo lēmumu un pieņemu viņu atlūgumus. Vienlaikus es ceru, ka izmeklēšanas darbības apliecinās, ka valdes locekļi nav līdzdalīgi pārkāpumos, kādi, iespējams, ir notikuši uzņēmumā," Ušakovs.

Tuvākajā laikā plānots izsludināt konkursus uz pastāvīgajiem RS valdes locekļu amatiem.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu, kas saistīts ar trim pašvaldības uzņēmuma RS veiktajiem iepirkumiem, tādējādi izmeklējot amatpersonu kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, informēja KNAB.

Birojā skaidroja, ka kriminālprocess sākts par RS 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013. gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013. gadā RS veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

KNAB izmeklētajā lietā par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) iepirkumiem tiesa drošības līdzekli apcietinājumu piemērojusi piecām no sešām aizturētajām personām, apliecināja KNAB.

Visas piecas personas tagad fiziski atrodas apcietinājumā, lai gan zināms, ka par vienu no aizturētajiem tiesa lēma bez viņa klātbūtnes tiesas sēdē, jo viņam bija pasliktinājusies veselība.

KNAB apliecināja, ka sestajai aizturētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. KNAB arī nelūdza šai personai piemērot apcietinājumu. Šī persona ir Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersonas Vladislava Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina.

Šajā lietā apcietināti ir Kokinas kādreizējais biznesa partneris Edgars Teterovskis, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, "Škoda Transportation" amatpersona Kozaks un vairākos citos kriminālprocesos figurējošais uzņēmējs Māris Martinsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!