Foto: Privātais ahīvs
Grāmatas gadiem bija Ofēlijas Spektores (28) lielā vērtība, viņas sagādātais krājums – virs tūkstoša. Pirms diviem gadiem tviterī viņa pavēstīja, ka nolēmusi tās pārdot. Bija nesen noteikta diagnoze – šizoafektīvie traucējumi, nebija darba un naudas psihoterapeitam. Cilvēki nevēlējās grāmatas, bet gan palīdzēt ziedojot. "Tas mani pacēla," saka Ofēlija. Taču ne mazāka vērtība ir viņas stāsts, kāpēc palīdzību sāka meklēt vien 25 gados, lai gan "sarkanie karogi", kaut vai halucinācijas, bija ik uz soļa jau agrīnā pusaudža vecumā.

"Ir nomainījusies paaudze. Es nebiju gaidījusi, ka to tik asi redzēšu, bet tā paaudze, kurai tagad ir 20 gadi, nav vairs mana paaudze. Viņi redz mentālo veselību jau pilnīgi citādi, un tā ir daudz lielāka prioritāte," saka Ofēlija. Viņa kļuvusi par tādu kā mentālās veselības influenceri, kā daži mediji viņu nodēvējuši. Viņa strādā, taču par savu dzīvi turpina rakstīt tviterī un dalās ar ieteikumiem, tostarp – kā šobrīd, Krievijai iebrūkot Ukrainā, spēt saglabāt veselo saprātu. Un mikroblogošanas vietnē ik nedēļu vismaz divi trīs cilvēki vēlas ar viņu parunāt. Tādos klubos kā "Če" un "Aleponija" pie viņas galdiņa bieži nāk piesēst jaunieši, jautā, kā tikt galā ar vēlmi nodarīt sev pāri, kur meklēt palīdzību, kur atrast labu ārstu, kā par savām garīgās veselības problēmām runāt ar vecākiem.

Šis sērijas "Dārgā psihe" raksts ir par jauniešiem, Ofēlijas ceļā izgaismojot pieturpunktus, kas vai nu izrādījās šķēršļi, vai arī tieši pamudinājums meklēt palīdzību, un arī jautājot psiholoģei, ārstam psihoterapeitam un psihiatram, cik laicīgi jaunieši vēršas pēc palīdzības, kas viņus kavē un kādas ir iespējas.

Halucinācijas. "Niknuma varā" un pūķi

Halucinācijas Ofēlija atceras no 13 gadu vecuma. Pirmos trīs gadus bijusi viena konkrēta halucinācija, nonāvētā, niknā sieviete ar garajiem melnajiem matiem no šausmu filmas "Niknuma varā". Viņa parasti parādījās, kad dzīvoklī bija tumšs. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!