Foto: LETA

"Dārgie latvieši, mēs esam pateicīgi par atbalstu, ko nevar izmērīt nedz dienām, nedz gadiem, nedz gadsimtiem, jo tai nav robežu un tā ir savstarpēja, tā ir mūsu, brālīgo tautu sirdī", piektdien, 24. februārī, Saeimas ārkārtas sēdē uzsvēra Ukrainas Augstākās Radas priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks.

Uzrunā Saeimas sēdē klātesošajiem Stefančuks atgādināja, ka pirms gada agri no rīta miermīlīgo Ukrainu pamodināja krievu raķešu apšaudes, krievu tanku skaņas un ienaidnieku lidmašīnu troksnis, un tajā briesmīgajā rītā Ukrainas mājās bija atnācis asiņains karš.

"Neraugoties uz to, ka jau pirms astoņiem gadiem tika sagrābta Krima un Donbass, šis iebrukums turpinās jau 365 dienas, tas joprojām nes nāvi, atņemot dzīvības un veselību bērniem un pieaugušajiem, mūsu varonīgajiem aizstāvjiem. Piespiežot Ukrainu un ukraiņus ciest no apšaudēm, gaismas un siltuma trūkumu, un meklēt aizsardzību ārpus savas dzimtenes. Bet mēs turamies un nepadodamies. Mēs obligāti uzvarēsim, uzsvēra Augstākās Radas spīkers.

Stefančuks uzrunā norādīja uz īstu draugu atbalstu, kuru vidū īpaši atzīmēta latviešu tauta.

"Mēs ārkārtīgi novērtējam jūsu atbalstu un visu atceramies. Mēs atceramies, kā 13. Saeimā uzreiz 24. februārī stingri nosodīja agresiju, apturēja sadraudzības parlamenta grupas ar Krieviju un Baltkrieviju, aizliedza Latvijā Krievijas simboliku, atzina Krievijas noziegumus par Ukrainas tautas genocīdu, apstiprināja likumdošanas izmaiņas, kas bija nepieciešamas, lai apstādinātu gāzes importu, un nosauca Krieviju par valsti, kas sponsorē terorismu," sacīja Stefančuks.

Viņš novērtēja faktu, ka 13. Saeimas stafeti pārņēmusi 14. Saeima, kas jau pagājušajā gada decembrī aicināja veidot speciālu tribunālu Krievijas noziegumu izmeklēšanai, Latvija iestājās par Krievijas tiesību apturēšanu dažādās starptautiskās organizācijās, kā arī viņš pateicās par Latvijas sniegtajiem ieročiem un munīciju, kopējam Latvijas atbalstam veidojot vairāk nekā 314 miljonus eiro.

Viņš atgādināja, ka pirmie pretgaisa aizsardzības sistēmas "Stinger" tika piegādāti vēl 23. februārī pulksten 18, pirms pilna mēroga Krievijas iebrukuma, un tieši šie "Stinger" palīdzēja apstādināt krievu desantu Kijivā. Viņš arī atsevišķi izcēla Ukrainas karavīru rehabilitāciju Latvijā, jo 91 Ukrainas karavīrs ir pabeidzis ārstēšanos, bet vēl 13 joprojām turpina savu rehabilitāciju Latvijas ārstu uzraudzībā.

Tāpat viņš pateicās par 13. Saeimā pieņemto likumu Ukrainas civiliedzīvotāju atbalstam, pateicoties kurām jau vairāk nekā 41 000 Ukrainas pilsoņu ir atraduši patvērumu Latvijā.

"Dārgie latvieši, es zinu, ka šī sēde ir Ukrainas atbalsta kulminācija Latvijā, brālīgajā Latvijā. Mēs esam pateicīgi jums par šo iniciatīvu, bet šo atbalstu nevaram izmērīt ne ar dienām, ne ar gadiem, ne gadsimtiem, jo tai nav robežu un tā ir savstarpēja, tā ir mūsu, brālīgo tautu sirdī," uzsvēra Stefančuks.

Jau ziņots, ka 24. februārī daudzviet Latvijā notiek atbalsta pasākumi Ukrainas neatkarībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!