9. - 10. maijā burātāju grupa no Lielbritānijas un Latvijas ar 102 gadu veco kuģīti "Darling" atkārtos pasaulē slavenā britu rakstnieka, latviski izdoto divu grāmatu autora Artura Rensoma 1924. gadā veikto ceļojumu no Rīgas uz Jelgavu.

Kā informē "Cruising Association" pārstāvis Rīgā Arnis Bērziņš, šogad aprit 85 gadi kopš Rensoms ar Ķīšezerā būvēto jahtu "Racundra" veica romantisko burājumu uz Jelgavu.

Ceļojuma piezīmes iezīmē 20. gadu Latviju brita burātāja acīm, kad Lielupe bija kā lielceļš un tvaikoņi, baržas un buru laivas brīvi kuģoja līdz pat Jelgavai. Rensoma piezīmes apkopoja un 2002. gadā grāmatā "Racundra's Third Cruise" (Latvijā izdota 2006. gadā ar nosaukumu "Kad Jelgavā bija buras") izdeva angļu burātājs Braiens Hammets, kurš ir atkārtotā ceļojuma idejas autors un dalībnieks.

Kopā ar Hammetu ceļojumā uz Jelgavu dosies vairāki starptautiskās "Cruising Association" biedri, kuģa "Darling" īpašnieks Ainis Čaunāns un filmu operators, jo interese par rakstnieka gaitām Baltijā 20. gadsimta 30. gados ir visā pasaulē.

Rakstnieka Rensoma ceļojuma atkārtojums dos jaunu ieskatu Latvijas burāšanas vēsturē, atsvaidzinās kultūrvēsturiskos sakarus ar Lielbritāniju un interesi par 20. gadu Latviju. Ceļojums simboliski atklās arī jaunu lapaspusi kuģa "Darling" ilgajā mūžā, kas no šā gada maija beigām vizinās rīdziniekus un pilsētas viesus izbraucienos pa Rīgas pilsētas kanālu un Daugavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!