Līdz svētdienas vakaram Satiksmes ministrijas 2000. gada datorprolēmas (Y2K) apzināšanas darba grupa nav saņēmusi nevienu ziņojumu, no kāda Latvijas uzņēmuma vai iestādes, kura darbu būtu iespaidojušas ķibeles ar datoriem. Iespējams, kaut kas atklāsies pirmdien, kad darbu atsāks lielākā daļa kompāniju, taču šīs problēmas neatstās globālu iespaidu.
Tā “Dienai” apgalvoja ministrijā. Kopumā problēmas novēršanai Latvijā iztērēti vairāki miljoni latu, un, pateicoties šim finansējumam, daudzām iestādēm ir izdevies tikt pie jaunas datortehnikas.

Viena no lielākajām 2000. gada datoproblēmām ir tā, ka tās novēršanai šogad vairs netiks atvēlēti līdzekļi, “Dienai” jokoja kāds datorspeciālists. Pēc viņa teiktā, pērn daudziem uzņēmumiem, aizbildinoties ar Y2K, ir izdevies gūt papildu finansējumu informācijas tehnoloģiju sistēmām, un nereti šī nauda izlietota, lai iegādātos jaunākus datorus, lai gan problēmu nereti bijis iespējams novērst, nomainot atsevišķas programmas.

Lai gan atsevišķi uzņēmumi neatklāj, cik līdzekļu izlietots problēmas novēršanai, zināms, ka summas bija ievērojamas. Tā, piemēram, “Lattelekom” Y2K problēmai iztērējis aptuveni miljonu latu, bet “Latvenergo” — ap 100 tūkstošiem. Speciālisti atzīst, ka Latvijā iztērēts salīdzinoši maz līdzekļu, jo lielākā daļa tehnoloģiju un datoru ir iegādāta pēdējos gados, kad Y2K problēmai jau tika pievērsta uzmanība.

Lielākā daļa Latvijas uzņēmumu samērā nopietni bija gatavojušies iespējamiem sarežģījumiem. Tā, piemēram, visa “Latvenergo” vadība jauno gadu sagaidīja darba vietā, lai krīzes gadījumā pieņemtu pareizos lēmumus, līdzīga situācija bija arī “Lattelekom”. Jaungada naktī nekādu problēmu nav bijis, vienīgi telekomunikācijās, tāpat kā citus gadus, konstatētas pārslodzes lielā zvanu skaita dēļ.

Jaunajā gadā sekmīgi darbojas arī Latvijas komercbanku datori un norēķinu sistēmas, “Diena” uzzināja Latvijas Bankā. Svētdien pēc iepriekš izstrādātas shēmas tika pārbaudīta starpbanku norēķinu sistēma un kļūmes nav konstatētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!