Foto: F64
Lai turpmāk nepieļautu kādas svarīgas informācijas nopūšanu, Saeimas Nacionālajai drošības komisijas rosina ieviest izmaiņas likumdošanā un strukturālās reformas atbildīgajos dienestos. Jautājums par datu aizsardzību sāka radīt bažas pēc datu noplūdes no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) bāzēm.

Saeimas Nacionālajai drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (TP) ceturtdien raidījumā "900 sekundes" sacīja izmaiņas likumdošanā, kā arī strukturālās reformas turpmāk varētu novērst šādas kļūdas datu sistēmā, kā arī palīdzētu atrast vainīgos, kuri informāciju pludinājuši.

Kučinskis raidījumā uzsvēra, ka šādas situācijas ir nepieļaujamas. Ieteikumus komisija varētu izstrādāt divu līdz triju mēnešu laikā. Jautāts, kāpēc tāda situācija ar VID datiem ir notikusi, Kučinskis uzsvēra, ka to vērtēs izmeklēšanā, taču pieļāva, ka nelikumībai labvēlīgu augsni radīja Finanšu ministrijas un VID vadības kašķis.

Komisijas par šo jautājumu jau ir sasauks sēdi, lai uzklausītu vairākas amatpersonas.

Jau vēstīts, ka VID pagājušās nedēļas beigās paziņoja, ka no tā sistēmām noplūduši dati, savukārt raidījums "De facto" svētdien ziņoja, ka informācijas noplūde notikusi no EDS, pa kurā radušos "drošības caurumu" trīs mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apjomā.

Faktu, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā bijusi milzīga datu noplūde, raidījums uzzināja no cilvēku grupas, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju. Šīs organizācijas pārstāvis raidījumu e-pastā informējis, ka, pēc viņa rīcībā esošām ziņām, caurums izveidots pēc ļoti augstas VID amatpersonas norādījuma.

Šā gada 3. vai 4. februārī EDS "caurums" esot aiztaisīts, bet VID 6.februārī uzrakstījis iesniegumu Valsts policijai, kura pagājušajā nedēļā uzsāka kriminālprocesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!