Foto: DELFI

Datu valsts inspekcija (DVI) nesaskata personas datu apstrādes pārkāpumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) publicētajā sarakstā ar politisko organizāciju un partiju ziedotājiem, skaidroja DVI.

Inspekcijā skaidroja, ka Vispārīgajā datu aizsardzības regulā (VDAR) norādīts, ka personas datu apstrāde ir likumīga, ja apstrāde ir vajadzīga, lai izpildītu uz datu pārzini attiecināmu juridisku pienākumu.

Saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma normām partijām ir jāinformē KNAB par saņemtajiem dāvinājumiem un ziedojumiem 15 dienu laikā no šo līdzekļu saņemšanas. Savukārt atsevišķos Ministru kabineta noteikumos arī norādīts, ka KNAB šo informāciju jāpublicē savā mājaslapā.

Līdz ar to DVI nesaskata personas datu apstrādes pārkāpumus KNAB publiskotajā informācijā, skaidroja DVI.

Partijas "KPV LV" līdzpriekšsēdētāja Linda Liepiņa vērsusies pie tiesībsarga Jura Jansona, apgalvojot, ka KNAB, publiskojot informāciju par politiskā spēka ziedotājiem, aizskar viņas un citu personu tiesības.

"Uzskatu, ka KNAB mājas lapā izvietotā publiskā informācija par manis un citu "KPV LV" atbalstītāju veiktajiem ziedojumiem ļauj [trešajām personām] identificēt mani un citus ziedotājus kā fiziskas personas, noskaidrot manu un citu ziedotāju dzīvesvietu, manu ienākumu/uzkrājumu līmeni," iesniegumā tiesībsargam norāda Liepiņa.

Politiķe uzskata, ka šī kārtība ir pretrunā ar VDAR. Viņa aicina Jansonu izvērtēt šo jautājumu un spert attiecīgus soļus, "lai novērstu manu un citu "KPV LV" atbalstītāju tiesību aizskārumu".

Liepiņa šajā jautājumā esot konsultējusies ar DVI pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!