Daudzbērnu ģimenes statusu varēs saglabāt arī tad, ja kāds no bērniem sasniedzis pilngadību, bet turpina mācības, otrdien lēma valdība.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma grozījumi paredz, ka daudzbērnu ģimene ir ģimene, kuras aprūpē ir trīs vai vairāk bērni, tostarp audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni. Par aprūpē esošiem tiks uzskatīti arī pilngadību sasniegušie bērni, kamēr viņi turpina vispārējās, profesionālās vai augstākās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņi sasniedz 24 gadu vecumu.

Pašlaik likums nosaka, ka daudzbērnu ģimene ir ģimene, kura aprūpē trīs vai vairāk bērnus, taču spēkā esošā definīcija neaptver pilnīgi visu daudzbērnu ģimeņu grupu, kurai būtu nepieciešams īpašs valsts un pašvaldību atbalsts, skaidro Labklājības ministrija (LM).

Tā kā visbiežāk mācību laikā jaunieši dzīvo kopā ar vecākiem un pārējiem brāļiem vai māsām, un izdevumi mājsaimniecībai ir pietiekami lieli, svarīgi sniegt atbalstu daudzbērnu ģimenēm un jauniešiem izglītības iegūšanas laikā, atzīmē ministrija.

Pēc LM rīcībā esošajiem datiem, 2014.gada 1.septembrī Latvijā bija aptuveni 33 024 daudzbērnu ģimenes, no kurām 23 002 ģimenes bija ar trim bērniem, 5974 ģimenes bija ar četriem bērniem, bet 1685 ģimenēm bija pieci bērni. Seši un vairāk bērni bija 2363 ģimenēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!