Jaunais Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, kas ir Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošās Ventspils mēra Aivara Lemberga vadītās partijas "Latvijai un Ventspilij" deputāts, uzskata, ka augsto amatu nav ieguvis politiskās tirgošanās rezultātā.
To pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" norādīja Daudze.

ZZS pārējo valdošās koalīcijas partiju atbalstu Daudzem izdevās iegūt tikai pāris stundas pirms Saeimas ārkārtas sēdes, kad, pēc premjera Aigara Kalvīša (TP) teiktā, tika nolemts, ka tuvākā mēneša laikā tiks veiktas strukturālas izmaiņas valdības sastāvā, lai uzlabotu Ministru kabineta darbu un tam izvirzīto mērķu sasniegšanu.

"Ja kāds ar šo [Saeimas priekšsēdētāja] amatu gribētu veikt kādas izmaiņas valdībā, tam tiktu virzīts kāds no valdības ministriem," sacīja Daudze.

Viņš arī norādīja, ka nav bijis vienīgais kandidāts uz Saeimas priekšsēdētāja amatu, taču partijas biedri no "Latvijai un Ventspilij" un ZZS izvērtējuši Daudzes pieredzi darbā pašvaldībā un nolēmuši par labu viņam.

Daudze arī atzina, ka viņam nav kauns par savas partijas priekšsēdētāju, smagos finanšu noziegumos apsūdzēto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, jo "konkrētas apsūdzības Lembergam nav uzrādītas", un partijas lēmums nepieprasīt Lemberga atkāpšanos no pašvaldības vadītāja amata "ir tāds, kāds tas ir".

Jau ziņots, ka Saeima pirmdien ārkārtas sēdē par jauno parlamenta priekšsēdētāju ievēlēja Daudzi. "Par" Daudzi šodien nobalsoja 52 deputāti, "pret" bija 36 tautas kalpi.

Daudze jaunā amata pienākumus sāka pildīt nekavējoties. Pirmais Daudzes izdotais rīkojums ir par to, ka viņš uzņemas pildīt Valsts prezidenta amata pienākumus laikā, kamēr Valdis Zatlers atrodas komandējumā.

Ārsts anesteziologs Daudze ir bijis Ventspils domes deputāts un Ventspils slimnīcas galvenais ārsts, bet pēc ievēlēšanas Saeimā šos amatus atstāja.

Daudze 1989.gadā ir beidzis Rīgas Medicīnas institūtu, bet no 2005.gada bijis pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" galvenais ārsts.

2005.gadā Daudze tika ievēlēts par Ventspils domes deputātu, bet 2006.gadā - par 9.Saeimas deputātu. 2006.gada novembrī viņš tika iecelts par Labklājības ministrijas parlamentāro sekretāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!