Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), otrdien tiekoties ar Somijas parlamenta priekšsēdētāju Sauli Nīnisto, pauda, ka jādomā par vienota elektroenerģijas tīkla attīstību Baltijas jūras reģionā, lai energosistēmas būtu savienotas un papildinātu viena otru, informēja Saeimas Preses dienestā.
Arī Somijas pārstāvji apliecināja, ka ir ieinteresēti sadarbības attīstībā, tādējādi nodrošinot Baltijas jūras valstu enerģētisko neatkarību.

Ignalinas atomelektrostaciju ir paredzēts slēgt 2010. gada sākumā, tādēļ jau tagad jāatrod piemērotākais risinājums energoresursu nodrošināšanai nākotnē, jo enerģētikas projektu īstenošanai nepieciešams ilgs laiks. Latvija ir apliecinājusi gatavību piedalīties jaunas atomelektrostacijas celtniecībā Lietuvā, bet sabiedrības attieksme šajā jautājumā ir neviennozīmīga, tādēļ ir ļoti svarīgi iepazīties ar šādu projektu drošības risinājumiem, teica Daudze.

Apmeklējot Olkiluoto atomelektrostaciju, Saeimas delegācija secināja, ka tās piemērs liecina par jaunu attīstības pakāpi atomenerģētikā, īpaši radioaktīvo atkritumu uzglabāšanas jomā.

Tāpat abu parlamentu vadītāji diskutēja par nepieciešamību aktīvi strādāt pie atjaunojamo energoresursu izmantošanas. Runājot par Eiropas Savienības (ES) enerģētikas politiku, deputāts Dzintars Zaķis (JL) pauda viedokli, ka patlaban ES Latvijai piešķīrusi salīdzinoši mazu CO2 kvotu, kas apgrūtina ražošanas attīstību.

Savukārt Jānis Eglītis (TP) aicināja vides jautājumus risināt, ciešāk sadarbojoties Baltijas Asamblejai un Ziemeļu padomei.

Tāpat tikšanās laikā abu valstu parlamentu pārstāvji pārrunāja sadarbības veicināšanas iespējas parlamentu līmenī, īpaši akcentējot Baltijas jūras vides jautājumus, enerģētiku un ES īstenoto kaimiņpolitiku. Latvijas puse informēja par mūsu interesi sadarboties ar Somiju kaimiņpolitikas projektu īstenošanā Ukrainā, Gruzijā un Moldovā.

Dzintars Rasnačs (TB/LNNK) informēja Somijas parlamenta priekšsēdētāju par šī gada augustā Jūrmalā plānoto Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu vadītāju tikšanos, kurā enerģētikas jautājumi varētu tikt iekļauti kā viens no galvenajiem dienas kārtības punktiem.

Tāpat tika pārrunāti robežšķērsošanas jautājumi ar Krieviju, kas ir vienlīdz aktuāli gan Latvijai, gan Somijai. Daudze uzsvēra, ka šo jautājumu aktualizējis, arī tiekoties ar Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu. Abas puses apliecināja gatavību sadarboties robežšķērsošanas jautājuma risināšanā.

Tikšanās noslēgumā Daudze uzaicināja Somijas parlamenta priekšsēdētāju atbildes vizītē apmeklēt Latviju.

Saeimas delegācija šodien kā goda viesi piedalījās arī Somijas parlamenta sēdē, kurā deputāti ar aplausiem godināja Latvijas parlamenta vadītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!