Foto: LETA
Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāts, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Gundars Daudze esot neoficiāli dzirdējis, ka nacionālā apvienība VL-TB/LNNK Valsts prezidenta amatam grasās izvirzīt alternatīvu kandidātu – Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egīlu Levitu.

Intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" Daudze ceturtdien atzina, ka nevarot viennozīmīgi sacīt, vai pašreizējā prezidenta Valda Zatlera otrdien Latvijas Universitātē teiktā "atskaites runa" ir pārliecinājusi viņu par Zatleru kā vispiemērotāko kandidātu Valsts prezidenta amatam. Daudze uzskata, ka visumā prezidenta runa bijusi "laba un sagatavota", taču, viņaprāt, Zatlers tajā nav piedāvājis risinājumus paša izvirzītajām problēmām.

ZZS deputāts atzina, ka Zatlers pašlaik ir vienīgais un spēcīgākais kandidāts prezidenta amatam, tomēr atturējās viennozīmīgi atbildēt, vai pašreizējais prezidents saņems pilnu ZZS atbalstu vai arī partijai ir citi kandidāti. Partija par šo jautājumu lēmumu vēl neesot pieņēmusi, sacīja Saeimas vicespīkers.

Par iespēju pašam kandidēt prezidenta vēlēšanās Daudze izteicās atturīgi, norāfot, ka oespējamības nekomentēs un uzsverot, ka "šobrīd neesmu nekādā gadījumā Valsts prezidenta kandidāts".

Jau vēstīts, ka par atbalstu Zatleru pārvēlēšanai otrajam termiņam otrdien pēc prezidenta "atskaites runas" Latvijas Universitātē paziņoja arī apvienība "Vienotība". Vienlaikus apvienības pārstāvji Saeimas spīkere Solvita Āboliņa (V) un premjers Valdis Dombrovskis (V) medijos atzinuši, ka vēlētos, lai Zatlers tiktu virzīts kā valdošās koalīcijas kopīgs kandidāts, taču Zaļo un Zemnieku savienībā viņam nav viennozīmīga atbalsta.

Tikmēr dziļā opozīcijā esošā apvienība "Par labu Latviju" trešdien jau pasteidzās paziņot, ka oficiāli izvirzīs Zatleru prezidenta vēlēšanās.

Savukārt citu Saeimas politisko spēku pārstāvji par atbalstu prezidentam vēl joprojām izsakās atturīgi, lielākoties norādot, ka par to lems pēc tikšanās ar prezidentu frakcijās.

Zatlers marta vidū paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Savukārt Levits iepriekš vairākkārt minēts kā iespējamais prezidenta amata kandidāts, taču pats par iespēju pretendēt uz valsts vadītāja amatu izteicies atturīgi.

Kandidatūras prezidenta amatam politiķiem jāiesniedz no 19. līdz 24.maijam, bet no 25.maija līdz 8.jūnijam ir jāorganizē prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!