Foto: DELFI
Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) lūdzis premjeram Valdim Dombrovskim pārbaudīt Valsts kontroles pārmetumus par valdības un finanšu ministrijas lēmumiem, kas ļāvuši ignorēt taupības režīmu, nākamās nedēļas laikā par to informēt Saeimu, portālu "Delfi" informēja Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja vadītāja Lelde Rāfelde.

Daudze arī pārsūtījis premjeram Valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas vēstuli par Ministru kabineta un Finanšu ministrijas lēmumiem, kas ir pretrunā valstī noteiktajai taupībai.

Vienlaikus Daudze uzsver, "jebkurš pieņemtais likums vienlīdz attiecas uz visām valsts pārvaldes institūcijām un tiek sagaidīts, ka tas tiks ievērots visos valsts pārvaldes līmeņos."

Kā skaidro Saeimā, vēstule parlamentā tika saņemta laikā, kad Daudze bija atvaļinājumā un Saeimas priekšsēdētāja pienākumus pildīja Solvita Āboltiņa (JL), kura nodeva minēto vēstuli darbam visām Saeimas frakcijām, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Juridiskajam birojam.

Pēc iepazīšanās ar vēstuli Daudze to nosūtījis arī Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai, kuras kompetencē ir šādi jautājumi.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Sudrabas pērnā gada nogalē Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS) nosūtīja vēstuli "par Ministru kabineta (MK) lēmumu pretrunīgumu", kurā norāda, ka valdība un Finanšu ministrija (FM) pērnā gada nogalē, atbalstot ieekonomēto līdzekļu pārdali starp dažādām programmām, ļāvusi atsevišķām ministrijām palielināt izdevumus dažādiem mērķiem, tai skaitā algām, tādējādi ignorējot fiskālās disciplīnas pasākumus.

Sudraba aicina "veikt pasākumus pret to institūciju vadītājiem", kas pieļāvuši finanšu disciplīnas pārkāpumus, liecina portāla "Delfi" rīcībā nonākusī Sudrabas vēstule Daudzem.

Vēstulē Sudraba Saeimas priekšsēdētājam norāda uz virkni FM rīkojumu, kas pārkāpj Saeimas noteikto stingro fiskālo politiku un paredz finansējuma palielinājumu.

"Valsts kontrole ir iepazinusies ar atsevišķiem FM rīkojumiem attiecībā uz apropriāciju pārdali starp programmām, apakšprogrammām un budžeta izdevumu kodiem un secinājusi, ka atsevišķu ministriju budžetos ir iespējas pārdalīt līdzekļus no programmām, kuras nav tieši saistītas ar institūciju finansēšanu un tajos ir izveidojusies ekonomija, novirzot līdzekļus citu programmu izdevumiem, lai finansētu institūciju uzturēšanas izdevumus, tai skaitā atalgojumus," teikts Sudrabas vēstulē.

Kā piemēru Sudraba min FM 6.novembra rīkojumu, ar kuru "Valsts ieņēmumu dienesta atlīdzībai palielināti izdevumi par 788 tūkstošiem latu, pārdalot finansējumu no programmas "Legālai preču apritei nepieciešamās dokumentācijas nodrošināšana" (programmas mērķis – nodrošināt alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu akcīzes nodokļa marku pasūtīšanu, saņemšanu un izsniegšanu) un programmas "Valsts ieņēmumu un muitas politikas nodrošināšana" ietvaros (no izdevumiem "preces un pakalpojumi" un "kapitālie izdevumi"), tādējādi neievērojot iepriekš pieņemtos Ministru kabineta lēmumus par vienotajiem līdzekļu samazinājumiem," teikts vēstulē.

Sudraba norāda, ka ar 6.novembra FM rīkojumu pārdalīti līdzekļi arī starp Iekšlietu, Izglītības un zinātnes, Zemkopības, Satiksmes, Labklājības, Kultūras un Veselības ministrijas programmām un izdevumu ekonomiskās klasifikācijas kodiem. "Iespējas pārdalīt līdzekļus arī šajās ministrijās liecina par to, ka atsevišķās programmās ir izveidojusies izdevumu ekonomija, kas pieļauj mainīt izlietojuma mērķus. Kādiem mērķiem izdevumi pārdalīti no FM rīkojuma nav skaidrs, jo rīkojumā nav informācijas par veikto izmaiņu nepieciešamību," pauž Sudraba.

Tāpat vēstulē Daudzem Sudraba norāda uz neatbilstošu finansējuma izmantojumu FM apakšprogrammā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Šīs programmas finansējums izmatojams katastrofu un dabas stihiju seku novēršanai un zaudējumu kompensēšanai, savukārt valdība pēdējo mēnešu laikā šos līdzekļus tērējusi citiem mērķiem, tostarp "budžeta institūciju iepriekš uzņemtu saistību finansēšanai - nodokļu maksājumu parādu, telpu un transportlīdzekļu nomas, kā arī citu ikdienas izdevumu finansēšanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!