Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers vienojušies par arodbiedrību pārstāvju dalību nākamā gada budžeta apspriešanā, portālu "Delfi" informēja Saeimas priekšsēdētāja padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dace Treimane-Freimane.
Pēc diskusijas pieņemts Saeimas priekšsēdētāja priekšlikums- piedāvāt dalību atbilstošo komisiju sēdēs arī LBAS sastāvā ietilpstošo nozaru arodbiedrību pārstāvjiem, lai kopīgi meklētu kompromisa iespēju.

"Esmu gandarīts, pirmkārt, jau par to, ka šāda diskusija ir notikusi, tas nozīmē, ka šajā ļoti sarežģītajā budžeta izskatīšanas laikā esam spēruši nopietnu soli viens otram pretī," uzsvēra Daudze. Saeimas spīkers gan norādīja, ka tas ir tikai pirmais solis, tagad jāseko konkrētai rīcībai. "No mūsu puses tas būtu priekšlikums, lai arodbiedrību pārstāvji ir klāt atbildīgo komisiju sēdēs budžeta izskatīšanas laikā," norādīja Daudze.

Daudze uzsver, ka budžeta izvērtēšana nebūs vienkāršs process, jo īpaši tādēļ, ka apmierināt pilnīgi visu pušu vajadzības nebūs iespējams, tomēr Saeimas priekšsēdētājs ir pārliecināts, ka kompromisu ir jāmeklē: "lai nonāktu pie jebkāda kompromisa ir jārunā, nevar sēdēt katrs savā stūrī un izteikt savstarpējus apvainojumus. Gribu uzsvērt, ka kompromiss ir abu pušu piekāpšanās. Mūsu uzdevums ir mēģināt šo vidusceļu atrast."

Ar tikšanās rezultātiem atbildīgo Saeimas komisiju vadītāji iepazīstinās arī savu komisiju deputātus, bet Gundars Daudze informēs frakciju vadītājus. "Šī bija tikai pirmā tikšanās," sacīja Saeimas priekšsēdētājs, "taču esmu pārliecināts, ka tādas būs vēl. Un pamazām mēs spēsim pārvarēt šī brīža visnotaļ saspringto situāciju," izteica cerību Gundars Daudze.

Sarunas laikā Saeimas komisiju vadītāji Kārlis Leiškalns, Jānis Strazdiņš, Aija Barča un Juris Dalbiņš skaidroja pašreizējo situāciju un iespējamo atbilstošo valsts budžeta sadaļu izskatīšanas kārtību, kā arī iespējamos mehānismus kompromisu panākšanai ar attiecīgo nozaru arodbiedrībām. Tāpat deputāti uzklausīja LBAS vadītāja viedokli un jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!