Foto: LETA
Saeima ceturtdien pēc paša līdzšinējā vicespīkera Gundara Daudzes (ZZS) lūguma atsauca viņu no Saeimas priekšsēdētājas biedra amata, bet viņa vietā ievēlēja Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas pārstāvi Jāni Vucānu.

Jau ziņots, ka Daudze kļuvis par Valsts prezidenta Andra Bērziņa kancelejas vadītāju. Daudze iesniegumā Saeimai skaidroja, ka 8.jūlijā ir iecelts Valsts prezidenta kancelejas vadītāja amatā un tai pat dienā iesniedzis iesniegumu par izstāšanos no Saeimas sastāva. Taču lēmumu par deputāta mandāta apstiprināšanu citai personai Saeima vēl nav pieņēmusi, tāpēc Daudze lūdzis viņu atcelt no vicespīkera amata tuvākās parlamenta sēdes laikā.

Partijas "Latvijai un Ventspilij" pārstāvi Vucānu vicespīkera amatam izvirzīja desmit ZZS deputāti. Aizklātā balsojumā par viņa ievēlēšanu vicespīkera amatā bija 61 deputāts, bet pret – 16 deputāti.

Jau vēstīts, ka Vucāns ir viens no pieciem deputātiem, kas Bērziņu izvirzīja Valsts prezidenta amatam, un ziņas par viņa iespējamo izvirzīšanu Saeimas vicespīkera amatam izskanēja jau jūnija vidū.

Jaunievēlētais prezidents līdz ar savu komandu oficiāli amatā stājās 8.jūlijā, kad Saeimā notika ārkārtas sēde un prezidents deva zvērestu.

Bērziņu Valsts prezidenta amatā Saeima ievēlēja 2.jūnijā. Līdz tam viņš Saeimā vadīja Tautsaimniecības komisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!