Foto: F64

Daudziem ārstiem atalgojums šogad nepieaugs par 20%, bet par krietni mazāku summu. Turklāt pirmo lielāko algu daļa ārstniecības personu saņems nevis kā vajadzētu februārī, bet tikai martā, ceturtdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.

"Nav skaidrības, kad tad reāli tie solījumi sāks pildīties. Tas ceļ trauksmi man kā veselības aprūpes darbiniekam, domāju, ka tas ceļ trauksmi visā veselības aprūpes sistēmā par labas pārvaldības pamatprincipu ievērošanu," par situāciju sašutis ir Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas medicīnas darbinieks Rafaels Ciekurs.

Jaunā veselības ministre Ilze Viņķele ("Attīstībai/Par!") skaidro, ka daudzi pārpratuši iepriekš teikto, jo par 20% šogad pieaugs nevis mediķu algas, bet gan zemākais atalgojums. Līdz ar to - jo lielāka alga, jo mazāks pieaugums. "Es apzinos, ka tas rada rūgtumu, neskaidrību un nesaprašanos, arī diemžēl vairo neuzticēšanos politiķiem. Tādēļ, ko es varu teikt? Skaidrot un skaidrot situāciju, ka atalgojuma pieaugums par 20% bija rēķināts pret tarifu, bet nu diemžēl tāda tā situācija ir, ka cilvēki ir maldināti," atzina ministre.

Jaunās un bijušās veselības ministres skaidrojumi, kā pārpratums radies, atšķiras. Viņķele uzskata, ka daļa no mediķiem dotajiem solījumiem bija izteikta priekšvēlēšanu gaisotnē. "Tas acīmredzot ir atstājis zināmu iespaidu uz solījumu izteikšanas veidu," sacīja ministre. Tikmēr bijusī veselības ministre Anda Čakša (ZZS) uzskata, ka būtiska ir ārstniecības iestāžu iekšējā komunikācija, jo atalgojuma sistēma katrā iestādē var būt nedaudz atšķirīga. "Svarīgi ir, ka ārstniecības personas runā ar savu valdi vai ārstniecības iestādes vadību, jo tā summa ir precīzi iezīmēta līgumā, kas ir paredzēta algu pieaugumam," teica Čakša.

Tā kā ilgā valdības veidošanas procesa dēļ šā gada valsts budžets vēl nav pieņemts un lēmumi, lai mediķi saņemtu šogad solīto atalgojuma pielikumu, tika pieņemti pēdējā brīdī, daudzas ārstniecības iestādes nav paguvušas sarēķināt, kāds tad patiesībā būs katra darbinieka atalgojuma pieaugums. Tā kā atalgojuma aprēķini vēl tikai top, Bērnu slimnīcā, tāpat arī Paula Stradiņa un Austrumu slimnīcās pie jaunās algas ārstniecības personāls tiks vien martā. "Nevarētu teikt, ka tas ļoti iepriecina strādājošos cilvēkus, bet es teiktu, ka tas ir labāk, ka ieripo maciņos kaut kas martā, nekā neieripo nemaz," norādīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Vienlaikus mediķiem tiek solīts veikt pārrēķinu. Līdz ar to janvāra algas pieaugums nepazudīšot un to samaksās vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!