Foto: DELFI

Strauji palielinoties upju notecei, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) diendienā monitorē situāciju un atbilstoši nepieciešamībai ir gatavas rīkoties, kā to paredz Valsts civilās aizsardzības plāns, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Pašlaik plūdu apdraudējuma novēršanā atbilstoši Valsts civilās aizsardzības plānam un savām kompetencēm iesaistās pašvaldības un tās sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisijas, kā arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un citas lokālās struktūrvienības, ņemot vērā LVĢMC sniegto informāciju un prognozes.

Saskaņā ar Civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldības likumu un Valsts civilās aizsardzības plānu plūdu katastrofas pārvalda VARAM.

Palielinoties plūdu apdraudējumam, gatavībā ir 2021. gada pavasara plūdu un palu laikā izveidotā operatīvā vadības grupa, kuru vada ministrijas valsts sekretārs Edvīns Balševics, un kuras sastāvā ir pārstāvji no LVĢMC un Valsts vides dienesta.

Ja plūdu apdraudējumi nemazināsies un tie radīs apstākļus, kas apdraud cilvēku dzīvības vai veselību, nodara kaitējumu vai rada apdraudējumu videi vai īpašumam, kā arī rada būtiskus materiālos un finansiālos zaudējumus un pārsniedz atbildīgo valsts un pašvaldības institūciju ikdienas spējas novērst notikuma postošos apstākļus, plūdu gadījumā koordinētas rīcības nodrošināšanai starp institūcijām tiek iesaistīti arī pārstāvji no Ekonomikas ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas, Nacionāliem bruņotajiem spēkiem, AS "Latvenergo" un attiecīgajām pašvaldībām, norāda ministrija.

"Mēs ik dienu sekojam līdzi situācijai. Ārkārtējas situācijas gadījumā esam gatavi iesaistīt visas nepieciešamās institūcijas un uzsākt Valsts civilās aizsardzības plānā paredzētos plūdu novēršanas pasākumus. Būtiska ir arī iedzīvotāju vērība, tādēļ tos, kuriem ir īpašumi netālu no upēm, aicinu ik dienu sekot līdzi LVĢMC prognozēm," norāda VARAM valsts sekretārs un operatīvās vadības grupas vadītājs Balševics.

Šobrīd LVĢMC rīcībā esošā informācija liecina, ka upju notece ir strauji palielinājusies, ko ir veicinājis pagājušās nedēļas siltais laiks un nokrišņi. Līdz ar to ūdens līmenis ūdenstilpēs sāka paaugstināties.

Atkusnis bija pietiekami ilgstošs, tādēļ ledus, kas upēs izveidojās tikai decembra sākumā, sāka sairt un iet. Ledus iešanas laikā ūdens līmeņu svārstības bija krasas, veidojās sastrēgumi, daudzviet applūda upju palienes un zemākās vietas.

Jau 14. decembrī applūda palienes un zemākās vietas Daugavā pie Jēkabpils. Pakāpeniski sastrēgums izskalojās, bet 20. decembrī sastrēgums saglabājas pie Pļaviņām.

Kā liecina LVĢMC dati, pēdējās diennakts laikā ūdens līmenis šajā posmā lēnām pazeminās. Daugavas lejteces baseina upēs – Ogrē, Lielajā Juglā, Mazajā Juglā un citviet – arī gāja ledus, applūda palienes un zemākās vietas.

15. decembrī ledus iešana iesākās arī Lielupē, veidojās ledus sastrēgums, kas pakāpeniski virzījās uz leju. Pirmdien, 20. decembrī, tas atrodas lejpus Jelgavas. Gaujas baseina upēs, kas atrodas vairāk Latvijas centrālajā daļā, ledus iešana sākās 16.-17. decembrī. Gaujā lejpus Siguldas ir izveidojušies ledus sablīvējumi, kuru ietekmē arī applūst palienes un zemākās vietas.

Lai arī Kurzemes upēs atkusnis iestājās visagrāk, ledus upēs bija izveidojies tikai kā piesalas gar krastiem, tāpēc ūdens līmeņa svārstības upēs bija galvenokārt no kūstošā sniega un nokrišņiem, būtisku teritoriju applūšanu neizraisot, norāda LVĢMC.

Meteorologi ziņo, ka tuvākajās dienās pastiprināsies sals un upēs atsāksies ledus veidošanās. Lēnākos upju posmos gar krastiem veidosies piesalas, bet upju vidusdaļā un straujākos posmos sāks veidoties vižņi, to veidošanās būs intensīva. Vižņi uzkrāsies augšpus ledus segas vai sastrēgumiem, kas joprojām ir saglabājušies Lielupes lejtecē, Ogres lejtecē, Gaujas lejtecē, Pļaviņu ūdenskrātuvē un citās upēs.

Tuvākajās dienās upju notece samazināsies, bet, ledus sablīvējumos uzkrājoties vižņiem, ūdens līmeņi var strauji palielināties. Augšpus jau esošajiem ledus sablīvējumiem, palienes un zemākās vietas aizvien vēl būs applūdušas, tomēr pastāv iespēja, ka atsevišķos upju posmos tuvākajās dienās applūdīs vēl jaunas teritorijas, brīdina meteorologi.

Līdz 23. decembrim Latvijas centrālajos rajonos un Zemgalē saistībā ar ūdens līmeņa paaugstināšanos spēkā ir dzeltenais brīdinājums, liecina LVĢMC informācija.

Tas nozīmē, ka pārvietojoties plūdu apdraudētajās teritorijās, ir jābūt piesardzīgam. Atrasties uz ledus ir ļoti bīstami, ūdens līmenis var strauji mainīties un sākties ledus iešana. Ieteikumi rīcībai plūdu apdraudējuma gadījumā šeit.

Jau ziņots, ka Gaujai izejot no krastiem, Garkalnē, Ādažu novadā, pagājušajā nedēļas nogalē vērojami plūdi, kuru laikā ūdens appludinājis tuvākās mājas un īpašumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!