Foto: LETA

Maija pirmajā nedēļā norisinās lašu un taimiņu mazuļu ielaišana Daugavā pie Mangaļsalas, kas tiek īstenota ar AS "Latvenergo" zivju resursu atjaunošanas programmas atbalstu, portālam "Delfi" norādīja uzņēmuma preses sekretāre Ivita Bidere.

Daugavas grīvā 2020. gada laikā paredzēts ielaist 500 000 viengadīgu lašu, aptuveni 230 000 taimiņu mazuļus (smoltus), kā arī 19 000 divgadīgu taimiņu, kas izaudzēti "BIOR" Tomes un Doles zivjaudzētavās.

"Jau sesto gadu zivju mazuļi pirms ielaišanas tiek iezīmēti, nogriežot taukspuru. Tas palīdz speciālistiem un makšķerniekiem atpazīt pieaugušus mākslīgi audzētos lašus no tādiem, kas dabiskā ceļā upēs iznārstojuši un attīstījušies," skaidroja Bidere.

Viņa arī norādīja, ka tādējādi speciālisti var veikt izpēti par to, cik no ielaistajiem zivju mazuļiem pēc diviem līdz trim jūrā pavadītiem gadiem atgriežas upēs uz nārstu. "Vienā atvestajā kravā ir 27 000 lašu mazuļu. Laša mazuļa vidējais svars sasniedz 31 gramu, taimiņa svars – 19,6 grami, savukārt divgadīga taimiņa svars – 96 grami," pastāstīja uzņēmuma pārstāve.

Zivju ielaišana turpināsies visu maija pirmo nedēļu. Katru gadu Daugavas baseina ūdenstilpēs kopumā tiek ielaisti vismaz 6 300 000 dažādu sugu zivju mazuļu un kāpuru. 2020. gada pavasarī un vasaras sākumā paredzēts izlaist līdaku un nēģu kāpurus, jūnijā sīgas, jūlijā vienvasaras lašus, bet augustā un septembrī – zandartus un vimbas.

Katru gadu zinātniski pamatotā sugu sastāvā un skaitliskā apjomā Daugavā un tās baseina ūdenstilpēs norisinās zivju mazuļu un kāpuru ielaišana. Zivju resursu pavairošanu Daugavā un tās baseina ūdenstilpēs atbilstoši savstarpēji noslēgtajam līgumam veic "BIOR".

AS "Latvenergo" ikgadējā kompensācijas summa zivju resursu atjaunošanas programmā ir 1 035 000 EUR.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!