Foto: Publicitātes foto

Daugavpils novadā dabas parkā "Daugavas loki" nelikumīgi, vienlaidus platībā iznīcināti 3,98 hektāri meža – pārsvarā baltalkšņa audzes, liecina Valsts meža dienesta (VMD) publiskotā informācija.

Pēc VMD sniegtās informācijas, no nocirstās platības iegūti 288,2 kubikmetri koksnes. Par minēto pārkāpumu sastādīti protokoli un aprēķināti meža videi nodarītie zaudējumi 29,1 tūkstoša eiro apmērā.

VMD informēja, ka vienlaidus platībā, nelikumīgi, bija izcirsti 3,19 hektāri baltalkšņa audzes, bet salīdzinoši mazāk blīgznas un bērza mežaudzes. Ciršana veikta platībā uz kuru meža īpašnieks bija saņēmis ciršanas apliecinājumu krājas kopšanas cirtes izpildei. "Tikai reālajā dzīvē krājas kopšanas cirtes vietā bija kailcirte," piebilda dienesta pārstāvji.

Minētā neatļautā ciršana konstatēta Daugavpils novada valsts nozīmes dabas parkā "Daugavas loki", aizsargājamo ainavu apvidū "Augšdaugava" un Daugavas upes aizsargjoslā.

Lai nenodarītu ļaunumu videi un izvairītos no nepatīkamām situācijām – soda un zaudējumu piedziņas – VMD aicina aizsargājamo teritoriju zemes īpašniekus, tiesiskos valdītājus un teritoriju apmeklētājus iepazīties ar attiecīgās aizsargājamās teritorijas apsaimniekošanas, izmantošanas un aizsardzības noteikumiem.

Meži Latvijā aizņem 2,961 miljonu hektāru jeb 45% no valsts platības. Valsts apsaimniekošanā ir 1,489 miljoni hektāru (50,2%) meža, savukārt pārējie meži 1,475 miljonu hektāru (49,8%) platībā pieder privātīpašniekiem vai pašvaldībām.

VMD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!