Foto: DELFI
Biedrība "Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļa" Rīgas pašvaldībā pieteikusi gājienu 16. martā, kurā varētu piedalīties 100 cilvēki, "Delfi" uzzināja Rīgas domē.

Pasākums plānots laika posmā no pulksten 11 līdz 13. Tā mērķis ir nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa. Paredzēts arī gājiens maršrutā no Rīgas Sv.Jāņa baznīcas (Skārņu ielā 24) līdz Brīvības laukumam.

Pašvaldības rīcībā šobrīd nav informācijas, kas likumā noteiktā kārtībā liktu veikt kādas gājiena ierobežojošas darbības.

Jau rakstīts, ka 16. marta pasākumi ik gadu pulcē gan prāvu gājiena dalībnieku, gan tā pretinieku pulku.

Latvijas valsts savus kritušos karavīrus godina Lāčplēša dienā, 11. novembrī,– varoņu dienā.

16. marts nav oficiāla valsts piemiņas diena. Otrā pasaules kara gados tika nelikumīgi izveidots tā saucamais Latviešu leģions, kura oficiālais nosaukums ir Latviešu SS brīvprātīgo leģions, jeb saīsināti — Latviešu leģions.

Ideja par Latviešu leģiona atceres dienu 1952. gadā radās latviešu veterānu trimdas organizācijai "Daugavas Vanagi" Londonā.

Tā nolēma kritušo kara biedru piemiņu turpmāk ik gadu atzīmēt 16. martā. Kopš 20. gadsimta 80. gadu beigām arī Latvijā 16. martā bijušie leģionāri un viņu tuvinieki atceras un piemin Otrā pasaules kara cīņās kritušos, ievainotos, dzīvi palikušos, trimdā izkaisītos, padomju filtrācijas un soda nometnes pārdzīvojušos, kā arī tur bojā gājušos latviešu karavīrus, kuri bija spiesti uzvilkt svešas uniformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!