Foto: LETA
Naktī uz pirmdienu Daugavpilī sākta bijušajā Slavas skvērā esošā pieminekļa padomju karavīriem demontāža, liecina aculiecinieku publiskotā informācija dažādos interneta sociālajos tīklos.

Daugavpils portāls "Gorod.lv" vēsta, ka ziedi un sveces, kas nedēļas izskaņā bija noliktas pie pieminekļa, pirms demontāžas darbiem pārvestas uz netālu esošajiem Brāļu kapiem 18. novembra ielā.

Latvijas Televīzija vēsta, ka naktī pēc vairāku stundu darba vispirms demontēts pieminekļa bareljefs, kuru nodos Latvijas Okupācijas muzejam kā māksliniecisko vērtību, bet vēlāk nogāzta arī pieminekļa smaile.

Atlikušās pieminekļa daļas demontāža turpinās. Notikuma vietu norobežojusi Valsts policija.

Jau ziņots, ka aizvadītās nedēļas nogalē pie pieminekļa pulcējās cilvēki, kuri tur nolika ziedus un svecītes. Bija arī pāris aizturētie par karu slavinošu dziesmu dziedāšanu un atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā.

Svētdienas vakarā pieminekli sāka norobežot, par ko policija jau iepriekš bija informējusi. Norobežošana saistīta ar vasarā pieņemto likumu, kas paredz, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti valstī jādemontē līdz 15. novembrim.

Valdības apstiprinātajā sarakstā ir iekļauti divi demontējami objekti, kas atrodas Daugavpilī. Viena ir piemiņas vieta Sarkanās armijas karavīriem, kas atrodas 18. novembra ielā, bijušajā Slavas skvērā, bet otrs ir piemineklis Sarkanās armijas 360. strēlnieku divīzijas karavīriem.

Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (S) ilgstoši centies panākt, lai pieminekļi netiek nojaukti. Pašvaldība nebija publiski izpaudusi sīkākas detaļas par to, kad un kā tiks nojaukti šie pieminekļi.

Savukārt viens no plašāk pazīstamajiem Daugavpils centrā esošajiem padomju okupācijas režīmu slavinošajiem objektiem Dubrovina parkā šajā sarakstā nav iekļauts, jo memoriāla pakājē ir apglabāti padomju armijas virsnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!