Foto: F64

Vismaz vienu vakcīnas pret Covid-19 devu Daugavpilī saņēmuši 10% senioru vecumā virs 90 gadiem, kamēr Ludzas novadā šis rādītājs ir 12%, liecina Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas apkopotie septembra dati.

Vakcinācijas aptvere zem 20% šajā vecuma grupā reģistrēta trīs pašvaldībās – Rēzeknes novadā tā ir 15%, Augšdaugavas novadā – 16% un Rēzeknē – 18%.

Vēl vairākās pašvaldībās šis rādītājs ir robežās starp 20% un 30%. To vidū aptvere 21% apmērā sasniegta Ventspilī, Balvu novadā un Preiļu novadā, kamēr Krāslavas novadā šis rādītājs ir 24%. Nedaudz augstāks – 25% – aptveres rādītājs ir Liepājā, savukārt 28% aptvere sasniegta Kuldīgas un Jēkabpils novadā.

Augstākais senioru vecumā virs 90 gadiem vakcinācijas aptveres rādītājs ir Valmierā, kur vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 48%. Taču vairākās vietvarās šis rādītājs ir sasniedzis vai pārsniedzis 40%. Kopumā četrās pašvaldībās – Ķekavas, Ogres, Ropažu un Talsu novadā – šis rādītājs sasniedzis 40%, bet Alūksnes, Cēsu un Gulbenes novadā vismaz pirmo vakcīnas devu saņēmis 41% senioru vecumā virs 90 gadiem. Tikmēr Ādažu, Madonas un Smiltenes novadā šis rādītājs ir 42%, savukārt Bauskas un Mārupes novadā – 43%. Vienlaikus Limbažu un Siguldas novadā vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 44% attiecīgās vecuma grupas senioru.

Vidējā vakcinācijas aptvere šajā vecuma grupā ir 31%.

Caurmērā augstāki aptveres rādītāji šobrīd ir senioru vecumā no 80 līdz 89 gadiem. Šajā vecuma grupā vidējā vakcinācijas aptvere ir par 18 procentpunktiem augstāka nekā senioru vecumā virs 90 gadiem. Taču arī šajā gadījumā pastāv ievērojamas atšķirības starp sasniegto aptveri pašvaldību griezumā. Proti, šajā vecuma grupā zemākā aptvere – 26% apmērā – šobrīd ir Krāslavas novadā, kamēr augstākā – 67% – ir Limbažu novadā.

Kā jau tas vairākkārt ir minēts, kopējā vakcinācijas aptvere caurmērā ir zemāka tieši Latgales reģionā, un arī attiecībā pret senioriem vecumā no 80 līdz 89 gadiem iezīmējas līdzīga tendence. Tādējādi no visām Latvijas pašvaldībām šis rādītājs nav pārsniedzis 30% robežu Daugavpilī, Rēzeknē, Augšdaugavas, Krāslavas un Rēzeknes novadā.

Vēl vairāki pašvaldību vakcinācijas aptvere robežojas starp 30% un 50%. To vidū 31% aptvere ir Ludzas novadā, 32% – Preiļu novadā un 36% – Līvānu novadā, kamēr 40% aptvere sasniegta Balvu novadā, 42% – Jēkabpils novadā, 44% – Ventspilī, 47% – Liepājā, 48% – Rīgā, 49% – Jelgavas un Olaines novadā.

Tikmēr vecuma grupā no 70 līdz 79 gadiem vidējā vakcinācijas aptvere ir 61%. Visaugstākais šis rādītājs ir Valmieras novadā, kur vismaz vienu devu saņēmuši 76% senioru vecumā no 70 līdz 79 gadiem, bet viszemākais – Rēzeknes novadā, kur aptvere ir 38%. Arī šajā gadījumā caurmērā zemākā aptvere ir tieši Latgales reģionā, daudzās pašvaldībās šim rādītājam nepārsniedzot 50%.

Līdzīgas tendences iezīmējas arī senioru vecumā no 60 līdz 69 gadiem gadījumā, jo šajā grupā vidējā aptvere veido 60%, visaugstākā – 74% – tā ir Smiltenes novadā, taču zemākā – 38% – Rēzeknes novadā. Arī šajā gadījumā kopumā tieši Latgales reģionā aptvere ir zemākā.

Kā vēstīts, piektdien Latvijā vakcīnas pret Covid-19 pirmo, otro vai tā dēvēto trešo devu saņēmuši 7958 cilvēki, bet pilnībā vakcinēto Latvijas iedzīvotāju īpatsvars pieaudzis līdz 47,14%, sasniedzot lielāku vidējo diennakts vakcinēto cilvēku skaitu vairākās pēdējās nedēļās, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā jaunākā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!