Foto: DELFI

Daugavpils pilsētas dome Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) iesniegusi grafiku par divu okupāciju slavinošu objektu nojaukšanu, otrdien LTV raidījumā "Šodienas jautājums" apgalvoja Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš (S).

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) sacīja, ka līdz raidījuma sākumam VARAM šāda Daugavpils domes vēstule nebija saņemta. Ja vēstule būs saņemta, tad VARAM speciālisti trešdien analizēs, vai ar iesniegto grafiku tiek izpildītas likuma prasības.

Elksniņš raidījumā klāstīja, ka vēstulē esot iekļauts grafiks likuma prasību izpildei. Sākotnēji pilsētas domei esot jāizsludina iepirkuma procedūra, kurā varēs noskaidrot objektu nojaukšanai nepieciešamo finansējumu.

Pēc tam tikšot izsludināta Daugavpils pilsētas domes sēde, kurā tiks lemts par nepieciešamā finansējuma piesaistīšanu. Elksniņš uzsvēra, ka domes sēdes sasaukšana par finansējuma piesaisti būšot iespējama tikai pēc iepirkuma procedūras pabeigšanas.

Elksniņš prognozēja, ka provizoriski šāda domes sēde varētu tikt sasaukta oktobra beigās. Vienlaikus Elksniņš sacīja, ka pilsētas dome likuma prasības izpildīs.

Jau ziņots, ka Daugavpils pašvaldība 15. jūlijā iesniegusi Satversmes tiesā (ST) pieteikumu, apstrīdot likuma "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" atbilstību Satversmei.

ST ir atzinusi pieteikumu par sarežģītu, tādēļ līdz 15. septembrim ir pagarināts pašvaldības pieteikuma izskatīšanas termiņš.

Savukārt Plešs iepriekš pieprasījis grafiku, kad plānots demontēt divus padomju pieminekļus Daugavpilī.

Ministrs vēstulē Daugavpils mēram skaidro, ka 21. jūlijā vērsies pie visām pašvaldībām ar vēstuli, lai tiktu nodrošināta savlaicīga likuma prasību izpilde. Ministrs lūdzis visas pašvaldības sagatavot grafiku, kādā termiņā tiks veikta objektu demontāža, un līdz 5. augustam to iesniegt VARAM.

Kopumā informāciju par okupāciju slavinošu pieminekļu demontāžas procesu esot iesniegušas 42 no 43 pašvaldībām. Vienīgā pašvaldība, kas to neesot izdarījusi, esot Daugavpils.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!