Foto: Shutterstock

No darba atstādinātā Latgales partiju pārstāvošā Daugavpils domes Jaunatnes nodaļas vadītāja Gunita Vanaga tiesā panākusi atjaunošanu amatā un cīnās arī par rājiena atsaukšanu.

Vanaga tiesā vērsusies saistībā ar rīkojumiem, kas izdoti aprīlī. Domē tos komentēt atteicās, jo "rīkojums ir par iekšējām darba attiecībām".

Pati Vanaga pastāstīja, ka rājienu saņēmusi, jo, pēc pilsētas vadības domām, nav veiksmīgi īstenojusi Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) atbalstīto skolēnu nodarbinātības programmu. Proti, īsi pirms programmas pieteikšanās beigām kļuvis skaidrs, ka vietējie uzņēmumi nevar nodrošināt visas NVA līdzfinansētas darba vietas skolēniem, un Vanaga piedāvājusi nodrošināt tās pašvaldībai, kas jau bija pieteikusies teju 80 skolēnu nodarbināšanai. Viņa esot vērsusies domē ar aprēķiniem par nepieciešamo līdzfinansējumu un lūgumu iekļaut jautājumu domes sēdē, taču tas netika skatīts, un beigās Vanagai izteikts rājiens.

Bet, atstādinot no amata, Vanagai pārmesta pasākuma "Kafija ar politiķiem" politizēšana, jo vadība uzskatījusi, ka pasākums rīkots īsi pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanās, lai popularizētu konkrētu partiju, un informācija par pasākumu nodota arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, kas gan pārkāpumus neesot atradis.

Abus rīkojumus Vanaga apstrīdējusi tiesā.

Daugavpils tiesas priekšsēdētāja palīdze Aiga Trokša-Traško skaidroja, ka rīkojums par Vanagas atstādināšanu atzīts par spēkā neesošu. Tāpat nospriests piedzīt no Daugavpils domes Vanagas labā darba samaksu par darba piespiedu kavējumu teju 2301 eiro apmērā, ieturot no šīs summas valstī noteiktos nodokļus, un tiesāšanās izdevumus 690 eiro. Spriedums stājies likumīgā spēkā un nolēmums izpildīts labprātīgi - Jaunatnes nodaļas vadītāja atjaunota amatā.

Šomēnes izskatīta arī Vanagas prasība par rakstveida rājiena atcelšanu, un viņas prasība ir apmierināta. Trokša-Traško skaidroja, ka nospriests arī piedzīt no domes par labu Vanagai ar lietas vešanu saistītos izdevumus 1137 eiro apmērā un valsts ienākumos tiesas izdevumus – 70 eiro. Taču šo spriedumu vēl iespējams pārsūdzēt.

Domes Juridiskā departamenta vadītājs Ruslans Golovans apliecināja, ka "dome rīkosies atbilstoši normatīvo aktu prasībām un turpinās aizstāvēt savas leģitīmās intereses apelācijas instances tiesā".

Vanaga neslēpa, ka pilsētas vadība lūgusi viņai atsaukt savu prasību par rājiena atcelšanu, taču viņa to darīt negrasās. Arī tāpēc, ka darbu, domē mainoties vadībai, šogad zaudējuši viņas kolēģi, kas nav spējuši izturēt spiedienu no vadības puses.

"Strādāju atbilstoši darba kārtībai, plānoju nākamā gada budžetu," par situāciju darba vietā pauda Vanaga.

Viņa uzskata, ka izteiktie pārmetumi saistīti ar viņas partejisko piederību, un spiedienu no domes vadības esot izjutusi jau no gada sākumā, kad mēra amatā ievēlēts Andrejs Elksniņš (S).

Pašlaik domes vadībā ir arī Vanagas partiju pārstāvošie Elksniņa vietnieki Jānis Lāčplēsis un Jānis Dukšinskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!