Daugavpils mērs Rihards Eigims mutiski valsts valodu zina gandrīz augstākajā pakāpē, bet rakstiskās zināšanas ir vājākas, liecina piektdien veiktā valsts valodas zināšanu pārbaude.
Daugavpils domes preses sekretāre Ilona Petkeviča BNS informēja, ka mutisko pārbaudījumu Eigims nokārtojis uz kategoriju 3a, kas ir nākamā pakāpe zem augstākās. Savukārt rakstisko pārbaudījumu mērs veicis uz kategoriju 2b, kas ir vēl zemākā līmenī.

Pārbaudes aktā teikts, ka Eigims latviešu valodā "spēj brīvi sarunāties par uzdotām tēmām, var diskutēt un aizstāvēt savu viedokli". Runā vērojamas kļūdas, kas saziņā netraucējot. Viņš arī spējot izlasīt un saprast dažāda satura un sarežģītības pakāpes tekstus.

Tomēr rakstiskajā darbā Daugavpils mēram gājis sliktāk. Viņš spējis uzrakstīt īsu, vienkāršu rakstu darbu, "gramatiskās kļūdas traucē uztvert teikumu saturu, taču rakstāmā darba saturs atklājas".

Pārbaudītāji aktā arī minējuši, ka līdz 2001.gada 6.jūlijam Eigimam jāpilnveido rakstītprasme un runātprasme, pievēršot uzmanību gramatisko formu precizitātei.

Valsts valodas centra direktores vietnieks Agris Timuška BNS informēja, ka centrs galīgo slēdzienu pieņems 9.aprīlī, kad vērtēs visus pārbaudījuma aspektus - gan rakstu darbu, gan centra inspektora vērtējumu.

Likums paredz, ka deputātam valoda jāzina, zemākais, 3a līmenī, kas ir gandrīz augstākā zināšanu pakāpe.

Ja centrs nolems, ka Eigima valodas zināšanu līmenis ir zemāks par likumā noteikto, dokumentus iesniegs Centrālajai vēlēšanu komisijai, kurai būs mēneša laikā jādod vērtējums, skaidroja Timuška.

Valodu centrs šobrīd veic zināšanu pārbaudi arī kādam Rīgas domes deputātam. Rezultāti būs zināmi nākamnedēļ, un tikmēr šā cilvēka vārds netiks atklāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!