Foto: LETA

Lai iedzīvotāji izjustu cieņu pret valodu, tā jāmāca jau no bērnudārza, komentējot aizvadītā referenduma rezultātus, teica Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska (LPP/LC).

Daugavpils novadā 65,79% vēlētāju ir nobalsojuši ''par'' Satversmes grozījumiem, kas paredz valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, un tas ir atbilstoši novada nacionālajam sastāvam - 33% ir latvieši, bet pārējie - cittautieši, skaidroja Jalinska, piebilstot, ka ''aizgāja balsot pēc tautības''.

Daugavpils novada dome daudz darot, lai jau maziem bērniem būtu iespēja mācīties latviešu valodu - daudzviet skolās ir izveidotas trīs, četrus gadus vecu bērnu grupiņas. Novadā 62% skolēnu mācās latviešu plūsmas skolās, bet pārējie - bilingvāli. Pakāpeniski mācības latviešu valodā varētu ieviest visās skolās, sprieda Jalinska.

Lai Latgale kļūtu latviskāka, vairāk būtu jāorganizē latviešu valodas kursi, kā arī pašiem latviešiem ar krieviski runājošajiem būtu jākontaktējas latviski, uzskata Daugavpils novada domes priekšsēdētāja. ''Tas gan nebūs viegli,'' viņa atzina.

Daugavpils novadā jau tagad visos pagastos, lai ienestu latviskumu, tiek svinēti Līgo svētki, ''novadā visi pasākumi notiek latviski," uzsvēra Jalinska. ''Protams, uz vietas pagastos pasākumi notiek arī krieviski, piemēram, latviešiem Meteņi, bet krieviem - Masļenica.''

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!