Foto: AFP/Scanpix/LETA

Daugavpils novada Višķu pagastā varētu tikt izveidots memoriāls ebrejiem, kas dzīvojuši Višķos un gājuši bojā holokaustā, informēja Daugavpils novada domē.

Lai pārrunātu memoriāla izveides ieceri, Daugavpils novada domē un Višķu pagastā viesojās Vācijas Osnabrikas novada biedrības "Trīs pakāpieni" un Daugavpils Ebreju kopienas pārstāvji.

Ieceres iniciators Baruks Čauskins, kurš ir dzimis Rīgā, bet pēdējos gadu desmitus dzīvo Vācijā, pastāstīja, ka viņam šī ideja radās pagājušajā gadā, iepazīstot Višķus, kur meklējamas viņa dzimtas saknes pēc mātes līnijas. 20. gadsimta 30. gados Višķos ebreji veidoja 56% no kopējā iedzīvotāju skaita.

Memoriālu plānots izveidot bijušās Višķu sinagogas teritorijā, kurā ir saglabājušās vēsturiskas trīs kāpnes no agrākās celtnes. Jau ir izveidots memoriāla tehniskais projekts un izdots buklets par šo ieceri.

Projekts paredz restaurēt pakāpienus, labiekārtot apkārtējo teritoriju un izveidot vairākas plāksnes, kurās tiks iegravēti Višķu iedzīvotāju vārdi, kuri cietuši holokaustā. Holokausta upuru vārdi ir apzināti, lai gan daļa arhīvu ir pazuduši vai vairs nav izlasāmi.

Patlaban projekta realizāciju kavē fakts, ka zeme atrodas privātīpašumā, jo savā laikā ebreju kopiena neizmantoja iespēju pieteikties uz īpašuma tiesībām. Iepazīšanās ar zemes īpašnieku Aleksandru Smirnovu notika jau pērn, kad saimnieks izteica gatavību zemi pārdot vai nodot sabiedriskā labuma vajadzībām. Šīs reizes vizītē notika atkārtota tikšanās ar zemes īpašnieku, lai praktiski pārrunātu nepieciešamās darbības šī mērķa īstenošanai.

Tāpat Osnabrikas novada pašvaldības pārstāvis pauda ieinteresētību noslēgt sadarbības līgumu ar Daugavpils novada pašvaldību par plašāku sadarbību. Osnabrikas novadā esošā Melles pilsētiņa jau kopš 1993. gada ir Jēkabpils sadraudzības pilsēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!