Foto: LETA
Daugavā ūdens līmenis pazeminās, arī situācijas Baltkrievijā analīze liek domāt, ka Daugavpils pašvaldībai ārkārtas stāvoklis vairs nebūs nepieciešams, sacīja Daugavpils domes vadītāja Žanna Kulakova (RP).

Valdība ārkārtas situāciju Daugavpilī un Daugavpils novadā plūdu dēļ izsludināja pirmdien, 22.aprīlī. Ārkārtas situācija tika izsludināta uz nedēļu.

Kulakova ir pateicīga valdībai par pieņemto lēmumu, jo tobrīd situācija bija slikta. Tik augsts ūdens līmenis nebija piedzīvots iepriekšējos 20 gadus, un bija satraukums, lai ūdens līmenis nekāptu vēl augstāk un neapdraudētu pilsētu, atzina pašvaldības vadītāja.

Pašlaik ūdens līmenis Daugavā turpina samazināties, tas nokrities līdz 7,5 metru atzīmei. Kulakova pauda cerību, ka sarežģītas situācijas augsta ūdens līmeņa dēļ vairs nebūs. Izvērtējot pašreizējo situāciju un analizējot stāvokli Baltkrievijā, secināts, ka ārkārtas situācijas stāvokli pašvaldībai var noņemt, sacīja Kulakova.

Patlaban tiek veikti aprēķini, kādus zaudējumus plūdi nodarījuši pilsētai. Kulakova atzina, ka pašlaik būtu pāragri saukt konkrētas aplēses par zaudējumiem.

Pašvaldības speciālistu darba grupa līdz 10.maijam apkopos informāciju par zaudējumiem, līdz šim datumam arī iedzīvotāji var iesniegt aprēķinus par palu nodarīto kaitējumu. Valdība solījusi kompensēt līdz 50% iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu, tāpēc nākamnedēļ plānots pieņemt saistošos noteikumus pilsētas iedzīvotājiem.

Pašvaldībām līdz 17.maijam aprēķini par plūdu nodarītajiem zaudējumiem jāiesniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Pēc Kulakovas teiktā, jau tagad ir skaidrs, ka pašvaldībai nodarīti zaudējumi infrastruktūrai, ceļiem. Lielākā tēriņu pozīcija varētu būt pilsētas dambja rekonstrukcijai - dambis šoreiz noturēja ūdens līmeni, bet to būs nepieciešams rekonstruēt.

Būs nepieciešams tīrīt arī akas, lai to ūdeni var lietot uzturā. Plūdu dēļ akas ir piesārņotas, tāpēc pašlaik vairākiem mikrorajoniem tiek nodrošināta dzeramā ūdens piegāde.

Kulakova rezumēja, ka būs daudz darba plūdu seku novēršanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!