Daugavpils bāriņtiesa atklājusi, ka vienā no pilsētas bērnu patversmēm seši bērni vecumā no 8 līdz 13 gadiem bijuši iesaistīti seksuālos kontaktos starp patversmes audzēkņiem.
Bērni apgalvo, ka neviena pieaugusi persona seksuālā izmantošanā nav iesaistīta.

Daugavpils bāriņtiesā informēja, ka kārtējā apsekošanā patversmē 10. jūlijā aptaujāti trīs bērni vecumā no 8 - 10 un trīs vecumā no 10 līdz 13 gadiem. Visi atzinuši, ka tieši vai netieši bijuši iesaistīti seksuālos kontaktos.

Tomēr saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu bāriņtiesai nav tiesību atklāt bērnu liecības, tādēļ nav skaidrs, kas tieši patversmē noticis. Materiāli šobrīd iesniegti prokuratūrā, informēja bāriņtiesas priekšsēdētāja Ludmila Sahno.

Uz sarunas brīdi nevienam no bērniem nebija sniegta nekāda rehabilitācija. Tāpat konstatēts, ka patversmē nebija veikti nekādi profilaktiski pasākumi, lai nākotnē novērstu un nepieļautu seksuālo attiecību turpināšanos starp audzēkņiem.

Visi aptaujātie audzēkņi patversmē ievietoti, jo palikuši bez vecāku apgādības. Viens no bērniem ir bārenis, savukārt vēl kādam vecāki ir garīgi invalīdi. Viens no audzēkņiem garīgās atpalicības dēļ nosūtīts mācīties uz speciālo internātskolu. Visi bērni ir no dažādām ģimenēm.

Apsekošanā piedalījusies arī bāriņtiesas darbiniece, kura atbild par bērnu atrašanos valsts audzināšanas iestādēs, kā arī Skolu valdes psihologs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!