Foto: DELFI

Par Daugavpils Universitātes (DU) rektoru piektdien ievēlēts bioloģijas doktors, DU Zinātņu prorektors Arvīds Barševskis, informē universitāte.

Barševskis saņēma 32 no 50 derīgajām Satversmes sapulces dalībnieku balsīm. Uz šo amatu kandidēja arī bijusī izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska. Jaunievēlētais rektors darbu sāks 26.aprīlī.

Barševskis jau ir bijis DU rektors no 2007. līdz 2018.gadam, bet DU darbu pasniedzēja amatā sācis jau 1991.gadā. Pašlaik DU rektore ir profesore Irēna Kokina, un šopavasar beidzas viņas piecu gadu pilnvaru termiņš. Kokina jau pirms vairākiem mēnešiem tika paziņojusi, ka uz rektora amatu atkārtoti nekandidēs. Šajos mēnešos aktīvi notikušas sarunas par nepieciešamību reorganizēt DU, piemēram, pievienojot to Latvijas Universitātei.

Kā liecina LETA arhīva informācija, Barševskis ir biologs, doktora grādu ieguvis 1994.gadā LU. Kopš 2018.gada viņš ir DU Zinātņu prorektors, kopš 2011.gada - Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis.

DU rektoru Augstskolu likumā, DU Satversmē un DU rektora vēlēšanu nolikumā noteiktajā kārtībā ievēl Satversmes sapulce uz pieciem gadiem. Kārtējās rektora vēlēšanas augstskolas padome organizē ne vēlāk kā sešus mēnešus pirms rektora pilnvaru termiņa beigām. Pašlaik DU rektore ir profesore Irēna Kokina, taču viņas pilnvaru laiks tuvojas noslēgumam, tādēļ DU gada sākumā izsludināja atklātu starptautisku konkursu uz rektora amatu.

Rektora amata kandidātus izraugās DU Padome, nominējot vienu vai vairākus amata pretendentus izskatīšanai Satversmes sapulces sēdē. DU Padome izveido Rektora atlases un izvērtēšanas komisiju, kurā līdztekus Padomes locekļiem iekļauts arī Senāta deleģēts pārstāvis un Satversmes sapulces priekšsēdētājs, informē universitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!