Foto: stock.xchng
Daugavpils vietējais ziņu portāls "Gorod.lv" otrdien sadaļā "Daugavpils ziņas" publicējis sabiedriskās organizācijas "Pilsētas attīstības kustība" līdera Ruslana Jefimova rakstu, kurā viņš 1941.gada deportācijas nosauc par "pārāk maigām" un nicinoši izsakās par cilvēkiem, kuri piemin šos notikumus.

Latvijas Okupācijas muzeja pārstāvis, vēsturnieks Ritvars Jansons, komentējot šo publikāciju, portālam "Delfi" pieļāva, ka Latvijā būtu ieviešama kriminālatbildība par PSRS un nacistiskās Vācijas noziegumu noliegšanu vai slavināšanu.

Otrdien ziņu portālā "Gorod.lv" publicēts Jefimova raksts "Deportācija kā Padomju varas pārmērīga humānisma izpausme". Autors tajā stāsta, ka pirmdien, braucot garām teātrim Daugavpils centrā, pamanījis "kārtējo uz padomju varu apvainojušos ļautiņu saietu", kuri atzīmējuši "tautas ienaidnieku izsūtīšanas dienu valsts dziļumos, kas īstenota 1941. gada jūnijā".

Jefimovs Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienu nodēvējis par "komisku pretpadomju "tusiņu"", kas noticis "komsomola [komjaunatnes] aktīvistes Ritas Aļbertovnas vadībā".

Rakstā autors apgalvojuma formā stāsta, ka "priecē tikai tas, ka ar katru gadu ar pretpadomismu slimo cilvēku skaits, kuri piedalās šādās obstrukcijās, nemitīgi mazinās".

Jefimovs aicina beidzot paskatīties uz 1941. gada notikumiem objektīvi un sniedz savu deportāciju skaidrojumu. Pēc viņa vārdiem, "1941. gada 14. jūnija deportācija netika organizēta "Latvijas tautas genocīdam", kā mums stāsta šodien". Autors uzskata, ka deportācija bija veids, kā Kremlim cīnīties pret baltiešu nacionālistu "piekto kolonnu", kas bija saistīta ar nacistu specdienestiem.

Raksta noslēgumā Jefimovs secina, ka pieņemto lēmumu par deportāciju var nosaukt par cietsirdīgu, taču tā īstenošana, viņaprāt, bijusi "pārlieku maiga un nepabeigta".

Jansons, portālam "Delfi" komentējot šo rakstu, norāda: "Bezjēdzīgi ir oponēt autoram, kas savu domu pamato ar Staļina laika citātiem. Tas ir tikpat bezjēdzīgi, kā autora pieturēšanās pie staļiniskās vēstures koncepcijas."

Vēsturnieks norāda, ka, attīstot tālāk šādu koncepciju, tikpat labi var apgalvot, ka "lielā terora laikā -1930.gadu beigās - Krievijā mudžēt mudžēja no ārvalstu spiegiem un viņu fiziska likvidēšana bija vienīgais līdzeklis, lai glābtu padomju valsti". Jansons uzsver, ka simti tūkstoši tā tika iznicināti, tai skaitā arī krievi.

"Autoram vajadzētu papētīt visu staļinisma mehānismu Padomju Savienībā kopumā, tad parādītos, ka deportācijas ar genocīda pazīmēm pret PSRS iekļautajām tautām tika pielietotas ne tikai Baltijā," saka Jansons.

Komentējot raksta autora apgalvojumu, ka deportācija 1941.gadā Latvijā bijusi pārāk maiga un par maz cilvēku izvests, vēsturnieks pieļauj, ka tas ir mēģinājums noskaidrot, kā sabiedrība reaģēs uz šādu domu. "Manuprāt, situācija Latvijā ir nobriedusi, lai, tāpat kā Lietuvā, ieviestu kriminālatbildību par PSRS un nacistiskās Vācijas noziegumu noliegšanu vai slavināšanu," uzskata Jansons.

Jefimovs ir sabiedriskās organizācijas "Pilsētas attīstības kustība" līderis. Organizācija pērn martā rīkoja akciju, kuras laikā bija plānots ar novalkātiem zābakiem apmētāt Saeimas ēkas attēlu. Vēlāk aptuveni 100 kilogrami novalkātu apavu tika nogādāti kā dāvana Latvijas parlamenta deputātiem.

"Gorod.lv" ir interneta resurss ar 41 910 cilvēku lielu auditoriju. Portāls par sevi norāda, ka 2010. gadā ieņem pirmo pozīciju Latgalē un ietilpst vadošo Latvijas krievvalodīgo ziņu portālu pieciniekā. Tas ir izveidots Daugavpils pilsētai un Latgales reģionam ar mērķi vienā vietā savākt pēc iespējas vairāk "noderīgas informācijas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!