Foto: DELFI

"Par īpašiem nopelniem Latvijas Republikas labā piešķirt", ar šiem vārdiem sākas vismaz astoņi Latvijas premjeru izdoti rīkojumi, uz kuru pamata konkrētiem cilvēkiem uzdāvināti kaujas ieroči – pistoles. Kamēr valdības mājā šī tradīcija pēdējā desmitgadē ir apsīkusi, dāvanu sarakstu noslēdzot ar pamatīga "Smith&Wesson" revolvera pasniegšanu, Rīgas pilī, pēdējais ierocis dāvāts vēl pērnā gada pavasarī, kad Valsts prezidents Egils Levits ar to apbalvojis aizsardzības ministru Arti Pabriku (AP).

Likums paredz, ka prezidentam un premjeram ir tiesības par īpašiem nopelniem Latvijas labā piešķirt fiziskajai personai personisko apbalvojuma ieroci. Premjeru rīkojumi ir publiski atrodami oficiālā laikraksta "Latvijas Vēstnesis" arhīvā, tiesa, pēdējos desmit gadus neviens šāds rīkojums nav izdots un, kā "Delfi" norādīja zinātāji, šī tradīcija ir apsīkusi "pati no sevis". Vienlaikus, "Delfi" apkopotā informācija liecina, ka ieroci par īpašiem nopelniem dāvinājuši arī trīs Latvijas prezidenti, jau pieminētais Levits, kā arī viņa priekšteči, Valdis Zatlers un Vaira Vīķe-Freiberga.

Savulaik dāvināja bieži

Valsts kancelejā pieejamā informācija liecina, ka kopš 2004. gada izdoti vismaz astoņi rīkojumi, kuri paredz atsevišķiem ministriem un viņu padomniekiem piešķirt ieročus – pamatā "SIG Sauer" un "Glock" markas pistoles, premjers un kādreizējais ministrs Einars Repše apbalvojumā saņēmis "Smith&Wesson M686 Plus" pistoli.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!