Foto: stock.xchng
Iedzīvotāju ienākumu nodoklis (IIN) par dāvinājumiem, kuru apmērs pārsniedz tūkstoš latus, būs jāsāk maksāt no 2011.gada, šogad gūtos ieņēmumus deklarējot līdz nākamā gada 1.aprīlim, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

VID Komunikācijas nodaļā portālu "Delfi" informēja, ka iedzīvotājiem "dāvanu nodoklis" par šogad saņemtajām būs jāmaksā nākamgad noteiktā termiņā pēc deklarācijas iesniegšanas. Deklarācija VID jāiesniedz līdz 1.aprīlim un IIN 26% apmērā jāmaksā no pārsnieguma summas. Tas ir, ja, piemēram, dāvanas vērtība ir 1100 lati, nodoklis būs jāmaksā no 100 latiem.

Šādu nodokļa iekasēšanas kārtību VID noteicis pēc Finanšu ministrijas atzinuma saņemšanas. Iepriekš ministrija pieļāva iespēju, ka nodokli iedzīvotāji var nomaksāt uzreiz pēc dāvanas saņemšanas jau šogad, taču VID norādīja, ka likums šādu iespēju neparedz.

Jau vēstīts, ka ar "dāvanu nodokli' šā gada budžetā bija plānots iegūt 3,1 miljonu latu. Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktora vietnieks Aleksis Jarockis portālam "Delfi" norādīja, ka nodokļa iekasēšanas kārtība ietekmi uz budžetu neatstās, jo šie ieņēmumi pānoti ar "fiskālo ietekmi uz 2011.gadu".

Grozījumi IIN likumā stājās spēkā šā gada 1.janvārī un paredz, ka ar IIN 26% apmērā apliek dāvinājumus, kuru summa gadā pārsniedz 1000 latus, izņemot gadījumus, ja dāvinātāju ar dāvanas saņēmēju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikumu izpratnē. Tomēr arī tuvu radinieku dāvanas apliek ar nodokli, ja dāvanu dāvina saimnieciskās darbības ietvaros, piemēram, ja dāvanu dāvina dēls - individuālais komersants, no pārdošanai izgatavotiem juvelierizstrādājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!