Foto: F64

Iedzīvotāju ieskatā šogad dāvanu pelnījis Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Rīgas mērs Nils Ušakovs (S), bet žagarus - 12.Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa (V) un demisionējusī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), liecina jaunākā aptauja "DNB Latvijas barometrs".

Lūgti iejusties Ziemassvētku vecīša lomā, nosakot, kuram pazīstamam cilvēkam par šī gada darbiem un nedarbiem viņi svētkos sagādātu lielāko dāvanu, bet kuram - atnestu pamatīgu žagaru bunti, dāvanu 13% iedzīvotāju solījuši Latvijas Valsts prezidentam, tikpat arī solījuši dāvanu Rīgas mēram Ušakovam.

Savukārt 18% izvaicāto žagarus solījuši 12.Saeimas deputātei Āboltiņai un 14% - demisionējušajai Ministru prezidentei Straujumai, liecina jaunākais "DNB Latvijas barometrs".

Vējonim dāvanas šogad pasniegtu daudz vairāk cilvēku nekā pagājušajā gadā.

Iedzīvotāju atbildes jautājumā par apdāvināmajiem izteikti atšķiras atkarībā no sarunvalodas ģimenē - Vējoni apdāvinātu 19% latviešu, bet krieviski runājošie - tikai 4%. Savukārt Ušakovu apdāvinātu tikai 4% latviešu valodā runājošo, bet 27% krieviski runājošo.

Tik krasas atšķirības nav redzamas sarakstā ar personām, kurām iedzīvotāji vēlētos atnest žagaru bunti. Žagarus Āboltiņai nestu 20% latviešu valodā runājošo un 14% krieviski runājošo. Līdzīgs vērtējums ir Straujumai - 15% latviešu un 13% krieviski runājošo viņai nestu žagaru buntes.

"DNB Latvijas barometra" respondenti Ziemassvētkos, līdzīgi kā pēdējos trīs gadus, labprāt apdāvinātu arī Ventspils mēru Aivaru Lembergu (6%) un komponistu Raimondu Paulu (5%). Daļa aptaujāto svētkos sagādātu dāvanas arī bijušajai Valsts prezidentei Vairai Vīķei Freibergai (2%), Straujumai (2%) un aizsardzības ministram Raimondam Bergmanim (2%). Citus cilvēkus minēja 1% un mazāk respondentu.

2015.gadā iedzīvotāji daudz retāk nekā pērn atturējušies nosaukt cilvēku, kurš būtu pelnījis Ziemassvētku dāvanu - 2014.gadā atturējās 41%, šogad - 24%. Savukārt 28% izvaicāto bija grūti pateikt, kurš būtu pelnījis žagarus.

Salīdzinoši liela daļa aptaujāto Ziemassvētkos pasniegtu žagaru bunti ne tikai Āboltiņai un Straujumai, bet arī Ušakovam (5%), Latvijas ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (4%).

Vēl 2% uzskatīja, ka žagarus pelnījis deputāts Dzintars Zaķis, 2% domā, ka žagari pienākas veselības ministram Guntim Belēvičam, bijušajam satiksmes ministram Anrijam Matīsam un bijušajam "Latvijas Dzelzceļa" vadītājam Uģim Magonim, tāpat arī 2% domā, ka žagarus pelnījis Lembergs.

"DNB Latvijas barometrs" ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Jaunākā aptauja veikta no 6.novembra līdz 18.novembrim. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi, veicot tiešās intervijas respondentu dzīvesvietās, tika aptaujāti 1007 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!