Saeimas deputāti dažādi skaidro Krievijas vilcināšanos ar robežlīguma ratifikāciju.
Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (LPP/LC) atzina, ka Krievijas vārdi nesaskan ar darbiem. "Taču es ceru, ka rudens sesijā tomēr tiks sākta Latvijas un Krievijas robežlīguma ratifikācija," sacīja politiķis.

Bērziņš norādīja, ka šomēnes, jūlija beigās, būšot lielāka skaidrība, vai vilcināšanās ar robežlīguma ratifikāciju ir bijusi tehniska aizķeršanās vai politiska nevēlēšanās, jo Latviju apmeklēs jaunais starpvalstu komisijas vadītājs no Krievijas puses - transporta ministrs Igors Levitins.

Savukārt komisijas deputāte Sandra Kalniete (JL) pieļāva iespēju, ka vilcināšanās ar robežlīguma ratifikāciju, iespējams, ir saistīta ar Latvijas parlamentāriešu iesniegto sūdzību konstitucionālajā tiesā par robežlīguma atbilstību Satversmei.

"Es pieļauju, ka Krievija varētu sagaidīt Satversmes tiesas lēmumu, taču tas ir tikai pieļāvums un par patiesajiem iemesliem mēs varam tikai spekulēt," sacīja Kalniete.

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins iesniedzis ratificēšanai Krievijas Valsts domē robežlīgumu ar Latviju.

Krievijas Valsts dome Latvijas un Krievijas robežlīgumu neratificēs pavasara sesijā, kā iepriekš Krievijas puses pārstāvji bija vairākkārt uzsvēruši. Piektdien, 6.jūlijā, bija pēdējā Krievijas Valsts domes sēde pirms vasaras brīvlaika, bet robežlīguma ratifikācija netika iekļauta domes sēdes dienas kārtībā.

Ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP) iepriekš pieļāva šādu iespēju un pauda nožēlu, ka Krievijai "neizdosies birokrātisku vai kādu citu iemeslu dēļ turēt savu solījumu - ratificēt pēc iespējas ātrāk robežlīgumu".

Pabriks sacīja, ka Krievijai vajadzētu apzināties savas iespējas, piebilstot, ka "nav jēgas runāt par lietām, kuras nevar laicīgi izpildīt".

Ministrs uzsvēra, ka "bumba" ir Krievijas pusē un Latvija pēc būtības varot pagaidīt ar robežlīguma ratifikāciju arī pāris mēnešus.

Jau ziņots, ka Krievijas valdība Latvijas un Krievijas robežlīgumu nodeva Putinam, lai viņš to virzītu ratificēšanai parlamentā.

Saskaņā ar Krievijas likumiem Putinam robežlīgums jānosūta ratificēšanai Krievijas Federālajā sapulcē. Līgumu izskatīs Krievijas parlamenta apakšpalātas - Valsts domes - Starptautisko lietu komisija un vēlāk - Krievijas Valsts dome.

Pēc tam līgumu izskatīs Krievijas parlamenta augšpalātas - Federācijas padomes - Starptautisko lietu komisija un Federācijas padome. Pēc procedūras beigšanās līgumu parakstīs Krievijas prezidents.

Lai ratifikācija būtu pabeigta, abām līgumu parakstījušām pusēm jāapmainās ar ratifikācijas grāmatām.

Maskavā 27.martā parakstītais Latvijas un Krievijas robežlīgums jau ir ratificēts Latvijas parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!