Ekspertu viedokļi dalās jautājumā, vai Latvijai būtu jāsagaida Satversmes tiesas (ST) spriedums, pirms noslēgt Latvijas-Krievijas robežlīguma ratifikāciju, apmainoties ar līguma ratifikācijas grāmatām.
Ārpolitikas institūta pētnieks Ivars Indāns sacīja, ka no iekšpolitiskā viedokļa Latvijai būtu korekti sagaidīt ST tiesas spriedumu un tikai tad apmainīties ar ratifikācijas grāmatām. "Tas būtu politiski drošāk," norādīja Indāns.

Tomēr eksperts piebilda: ja politiķiem ir iekšējā pārliecība, ka no ST puses nebūs problēmu ar robežlīgumu, tad neesot pamata gaidīt ST lēmumu.

Politologs Kārlis Daukšts sacīja: kamēr nav ST sprieduma, Latvijai nevajadzētu apmainīties ar līguma ratifikācijas grāmatām, jo tas ir liels risks gadījumā, ja ST spriedums būs atšķirīgs no Latvijas Ārlietu ministrijas pozīcijas. "Tas ir risks, uz kuru iet Ārlietu ministrija un faktiski arī prezidents," sacīja Daukšts.

Savukārt Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš uzsvēra, ka tas drīzāk esot juridisks jautājums, bet norādīja, ka starptautiski līguma noslēgšana mainītu priekšstatu par Latvijas un Krievijas attiecībām un jo ātrāk tiktu pielikts punkts robežlīguma jautājumam, jo būtu labāk.

Jau ziņots, ka ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP) uzskata, ka Latvijai nav jāgaida ST spriedums, lai noslēgtu Latvijas-Krievijas robežlīguma ratifikācijas procesu, apmainoties ar līguma ratifikācijas grāmatām.

Krievijas parlamenta augšpalāta Federācijas padome trešdien ratificēja Latvijas-Krievijas robežlīgumu. Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome robežlīgumu ratificēja 5.septembrī.

Krievijas premjerministrs Mihails Fradkovs un Latvijas premjerministrs Aigars Kalvītis (TP) robežlīgumu parakstīja šā gada 27.martā Maskavā.

Latvijas Saeima robežlīgumu ratificēja jau 17.maijā, un 29.maijā parlamenta apstiprināto likumprojektu parakstīja toreizējā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Robežlīgums vēl jāparaksta Krievijas prezidentam. Lai ratifikācija būtu pabeigta, abām līgumu parakstījušām pusēm būs jāapmainās ar ratifikācijas grāmatām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!