Foto: F64
Arī nedēļā, kad jānosauc pretendenti tiesībsarga amatam, koalīcijas partiju sadarbības padome nav par šo jautājumu runājusi, žurnālistiem pēc sēdes atzina premjers Valdis Dombrovskis (V).

Arī Zaļo un Zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis apgalvoja, ka šis jautājums pirmdien netiks skatīts, savukārt "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis vien sacīja, ka par kandidātu "tikšot skaidrībā šonedēļ".

Vēlāk Brigmanis portālam "Delfi" norādīja, ka līdz tiesībsarga kandidāta izvirzīšanai vēl ir dažas dienas, tāpēc "viss kas var gadīties, un koalīcija jau var sanākt kopā". Tomēr viņš neizslēdza iespēju, ka katra koalīcijas partija varētu virzīt savu pretendentu.

Jau ziņots - iespējams, ka koalīcijā ietilpstošās apvienības "Vienotība" un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas, kā arī opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) varētu vienoties par kopīgu tiesībsarga amata kandidātu. Līdz 10.februārim jāizvirza kandidāti tiesībsarga amatam, jo pašreizējā tiesībsarga Romāna Apsīša pilnvaru laiks beigsies šā gada 28.februārī, un Apsītis, kuram šā gada februārī paliks 72 gadi, ir paziņojis, ka atkārtoti nekandidēs.

Tiesībsargu pēc ne mazāk kā piecu Saeimas deputātu ierosinājuma amatā apstiprina Saeima.

Par tiesībsargu var apstiprināt Latvijas pilsoni ar nevainojamu reputāciju, kurš ir sasniedzis 30 gadu vecumu, kuram ir augstākā izglītība, kuram ir zināšanas un praktiskā darba pieredze tiesību aizsardzības jomā un kurš atbilstoši likuma prasībām ir tiesīgs saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Par tiesībsargu nevar apstiprināt pilsoni ar dubultpilsonību.

Tiesībsarga pilnvaru termiņš, kad amata pienākumus sāks pildīt jaunais tiesībsargs, būs pieci, nevis četri gadi, kā līdz šim, paredz Saeimā pieņemtie grozījumi Tiesībsarga likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!