Foto: DELFI

Daži desmiti cilvēku šodien pie Raiņa pieminekļa Esplanādē pulcējās Lucavsalas aizsardzības biedrības rīkotajam gājienam pret Lucavsalas pārdošanu.

Pasākumā "Par Lucavsalas saglabāšanu un videi un cilvēkiem draudzīgu Rīgu" piedalījās arī daži Rīgas domes opozīcijas deputāti. Sanākušie pirms došanās gājienā klausījās dziesmas un garāmgājējiem dalīja ziedus.

Gājiens noslēgsies pie Rīgas domes, kur dalībnieki un citi interesenti tiks cienāti ar Lucavsalas āboliem. Pēc tam, plkst.15, Lucavsalas ekokopienas dārzā notiks ražas svētki, kuros uzstāsies arī mūziķis Imants Daksis.

Gājiena mērķis ir atkārtoti pieprasīt apturēt Rīgas domes sākto Lucavsalas izsoles procesu, pievērst sabiedrības uzmanību gaisa piesārņojuma problēmām, kas sāksies pēc daudzstāvu ēku būvēšanas Lucavsalā un Daugavas gaisa koridora nosprostošanas.

"Mēs uzskatam, ka tīra gaisa saglabāšana galvaspilsētā ir visu rīdzinieku interesēs, tāpēc aicinām piedalīties visus rīdziniekus neatkarīgi no tautības, ticības vai politiskās pārliecības," teikts Lucavsalas aizsardzības biedrību paziņojumā.

Biedrību pārstāvji arī informē, ka Rīgas domē pirms mēneša tika iesniegta vēstule ar 947 parakstiem pret Lucavsalas izpārdošanu, uz kuru pēc būtības vēl joprojām nav saņemta atbilde, tādējādi ignorējot gandrīz 1000 rīdzinieku viedokli. Tā vietā pašreizējā domes vadība apzināti vai neapzināti maldinot sabiedrību, jo Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) 2014.gada 8.jūlija domes sēdē solījis, ka dārzkopji varēs savos dārzos darboties vismaz trīs gadus, bet domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) pēc 2014.gada 26.augusta piketa presei apgalvojis, ka pikets notiek veltīgi, jo nomas līgumi ir pagarināti, kas vēlāk izrādījies meli, jo līgumus noslēgt neesot iespējams vēl joprojām.

Biedrību pārstāvji arī atgādina, ka ir sākta parakstu vākšanas iniciatīva portālā "manabalss.lv", kā arī tiek strādāts pie alternatīvā Lucavsalas attīstības plāna izveides.

Gājienu rīko jauniešu kustība "Lucavsalas ekokopiena", Vides aizsardzības klubs un apvienība "Jumpravsala".

Kā ziņots, neraugoties uz mazdārziņu nomnieku iebildumiem un Rīgas domes opozīcijas deputātu argumentiem, ar Rīgas pašvaldības koalīcijas partiju "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" deputātu lēmumu 8.jūlijā tika nolemts pārdot izsolē pašvaldībai Lucavsalā piederošos desmit zemesgabalus 102,9 hektāru platībā. Izsole notiks 10.oktobrī.

Pret Lucavsalas pārdošanu vairākkārt notikuši piketi. To apturēt aicinājuši arī Rīgas domes opozīcijas deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!