Saeimas deputātu grupa bez parlamenta akcepta devusies vizītē uz Baltkrieviju, kur tai paredzēta tikšanās ar visām augstākajām amatpersonām, ieskaitot prezidentu Aleksandru Lukašenko. Deputātu sarunās ar Baltkrievijas vadību nepiedalās neviens Latvijas vēstniecības pārstāvis, kā tas parasti notiek šāda līmeņa tikšanās reizēs.
Saeimas starpparlamentāro attiecību biroja vadītāja Sandra Paura informēja, ka parlamenta prezidijs pagājušajā ceturtdienā atteicis deputātu grupai oficiāla komandējuma statusu vizītei Baltkrievijā, jo neuzskata tās ievēlēto parlamentu par leģitīmu.

Tomēr preses ziņas liecina, ka vairāki deputāti ir devušies uz Baltkrieviju, kur viņus pieņem visaugstākajā līmenī - viņi jau tikušies ar Baltkrievijas premjeru Vladimiru Jermošinu un tiksies arī ar Lukašenko.

Uz Baltkrieviju iepazīšanās vizītē devušies kreiso spēku pārstāvis Jānis Urbanovičs ("Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā"), Osvalds Zvejsalnieks (sociāldemokrāts), Pēteris Apinis ("Latvijas ceļš") un Helmūts Čibulis (Tautas partija). No brauciena atteicies "tēvzemietis" Juris Vidiņš.

Urbanovičs pa tālruni stāstīja, ka pirmdien viņi viesojušies Baltkrievijas parlamentā, kā arī tikušies ar ārlietu ministra vietnieku, lai pārrunātu Krievijas un Baltkrievijas apvienošanās procesu, kā arī Baltkrievijas attiecības ar Ukrainu un Moldovu.

Urbanovičs pauda viedokli, ka viņu vizīte uzskatāma par iepazīšanos, lai uzzinātu par Baltkrievijā notiekošajiem procesiem un varētu prognozēt gaidāmo Baltkrievijas attīstības scenāriju, kas varētu skart Latviju un tās tautsaimniecību. Uz parlamentu gan neesot devies Apinis, kurš šai laikā apmeklēja Baltkrievijas universitāti.

Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš, komentējot vizīti, sacīja, ka Latvija ir demokrātiska valsts un tās pilsoņi var braukt, kur vien viņi vēlas. Viņaprāt, vizītes dalās oficiālās un privātās vizītēs, un privātās viņš nekomentējot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!