Foto: LETA
Drīzumā pie jauna dienesta auto tiks Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), taču konkurss, kurā izvēlēts jaunā auto piegādātājs, noticis lielā slepenībā, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Premjera jauno limuzīnu piegādās kāda auto tirgū mazpazīstama kompānija SIA "Auto 26", vēsta raidījums.

Raidījums atgādina, ka līdz šim Dombrovskis pārvietojās ar "Audi A8" limuzīnu, tā nomas līgums beidzās novembrī un premjeram nācās pārsēsties nedaudz pieticīgākā "Audi A6", ar kuru Dombrosvkis pārvietojās vēl šonedēļ. Turpmāk premjers vizināsies ar jaunu, šā gada 1.decembrī reģistrētu "VW Phaeton", vēsta raidījuma. Kā pārliecinājies "De facto", jaunais valdības vadītāja spēkrats līdz Latvijai jau nonācis, taču premjers to vēl neesot iemēģinājis.

"Nē nu, par šo jautājumu es domāju, tas jautājums ir jāizskata jebkurā gadījumā, skaidrs ir tas, ka auto tiek mainīts, tie līzinga maksājumi vecajam un jaunajam auto ir identiski, nekādu šeit papildus izmaksu nav, un līdzko tas būs gatavs, tā mēs ar viņu pārvietosimies," raidījumam sacījis Dombrovskis.

Raidījuma uzmanību piesaistījis fakts, ka premjera auto iegāde notikusi lielā slepenībā. Izrādās iepirkumu procedūra par valdības vadītāja auto nomu noslēgusies jau vasaras beigās, to organizēja Drošības policija (DP), kas premjeram nodrošina apsardzi.

DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse Krūmiņa "de facto" apstiprināja, ka iepirkumā uzvarējis SIA "Auto 26", piedāvājums bijis ar zemāko cenu, taču konkrētu mēneša nomas maksu policija nevarot atklāt.

DP pārstāve arī stāstījusi, ka konkursā apzināti vairāku firmu piedāvājumi, taču tie bijuši ekonomiski neizdevīgi. Tāpēc pie tiesībām nodrošināt premjera auto tika kāds Siguldā reģistrēts "Auto 26". Raidījums vēsta, ka šis uzņēmums auto nozarē līdz šim lielu ievērību nav izpelnījies – dibināts pirms diviem gadiem, arī apgrozījums salīdzinoši neliels, proti, pērn tas bijis zem 300 000 latu, gadu iepriekš - 30 000 latu. Neskatoties uz neilgo pieredzi, valsts un pašvaldību iepirkumos "Auto 26" jau paspējis startēt ar panākumiem. Iepirkumu uzraudzības biroja informācija rāda, ka šī firma paspējusi uzvarēt jau kādā Latvijas Universitātes konkursā, un divos Rīgas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas serviss" iepirkumos, vēsta raidījums.

Uz "de facto" jautājums, vai nešķiet dīvaini tas, ka premjeram auto piegādā firma, kuras apgrozījums gadā ir vien daži desmiti tūkstoši latu, premjers atbildēja, ka "man personīgi nekādas iesaistes nav bijis pie šī jautājuma, to organizē Drošības policija, es uzzinājis to pēc fakta un kā jau es teicu, pamatjautājums bija, kādi ir šie ikmēneša maksājumi, un tā atbilde ir, ka šie maksājumi nepārsniedz iepriekšējā auto ikmēneša maksājumus, savukārt remonti varētu būt zemākas izmaksas."

DP raidījumam atzinusi, ka konkursa nolikumā nav bijusi prasība par pretendentu iepriekšējo pieredzi, līdz ar to salīdzinoši nelielā "Auto 26" darbība nav bijis traucēklis, lai konkursā uzvarētu.

"Auto 26" vienīgā īpašniece ir Baiba Īle, viņa arī ir meita SIA "Auto Īle un Herbst" vienīgajam īpašniekam Mārim Īlem, vēsta raidījums. "Vēl šogad Īle un Herbst tika pie lauvas tiesas nepilnus 20 miljonus latu vērtajā policijas autonomas konkursā, saistībā ar kuru gan izskanēja pārmetumi, ka konkursa prasības rakstītas konkrētam pretendentam," vēsta raidījums. Turklāt "Auto 26" juridiskā adrese Siguldā atrodas līdzās VW dīlerim, un arī faktiski šī kompānija Rīgā strādā "Īles un Herbst" telpās.

"Skatoties no firmas līdzšinējās pieredzes, mēs skatījāmies tos kritērijus, kas mums bija svarīgi, ja firma darbojas tikai divus gadus mēs nevaram teikt, ka firma nav atzīstama par uzvarētāju, ja viņa ir piedāvājusi zemāko cenu, ir attiecīgi kritēriji ievēroti, mēs esam pārliecināti, ka šī firma spēs nodrošināt attiecīgo pakalpojumu," raidījumam sacījusi Apse-Krūmiņa.

Amatpersonas apgalvo, ka "Phaeton" bijis lētāks – ja premjeram atkal nomātu jaunu "Audi A8", tas izmaksātu par 10 000 latu vairāk. Taču vienlaikus DP atteikusies nosaukt summu, cik tā maksās par jauno premjera auto. Tīmeklī atrodamās ziņas liecina, ka šāds auto maksā ap 60 000 eiro, vēsta raidījums.

"Auto 26" īpašniece Baiba Īle raidījumam norādījusi, ka konkurss bijis slepens, tāpēc par līguma nosacījumiem neesot tiesīga runāt. Viņa vien atzinusi, ka piedalīties konkursā firmai piedāvājusi pati DP un apgalvojot, ka uzvara iepirkumā nekādi neesot saistīta ar viņas tēva uzņēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!