Foto: LETA
Jau pusotru gadu spēkā ir ierobežojumi, kas pašvaldību deputātiem liedz ieņemt amatus pašvaldības uzņēmumu valdēs, taču ierobežojumi ir formāli un vairāki bijušie valžu locekļi kļuvuši par konsultantiem, svētdien vēstī Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Analizējot Rīgas domes valdošās koalīcijas deputātu deklarācijas, raidījums secinājis, ka jaunie konsultanti gūst labus ieņēmumus pašvaldības uzņēmumos, saņem algu arodbiedrībā LABA un čakli ziedo partijai.

Pirms trim gadiem Saeimas deputāti vienojās, ka pašvaldību deputātiem būtu jāpalielina atalgojums, bet vienlaikus jāliedz ieņemt amatus pašvaldību uzņēmumu valdēs.

Likums, kas liedz pašvaldību deputātiem ieņemt amatus pašvaldību uzņēmumu valdēs, stājās spēkā ar pēdējām pašvaldību vēlēšanām. Taču vairāku Rīgas domes deputātu deklarācijas liecinot tikai par amatu maiņu, bet pašvaldības uzņēmumiem saglabājot ienākumu gūšanas vietas statusu.

Kā piemēru "De facto" min uzņēmumu "Getliņi Eko". Formāli tā valdi atstājis Rīgas domes "Saskaņas centra" frakcijas deputāts Vladimirs Frolovs, taču patlaban viņš uzņēmumā strādā kā drošības konsultants. Iepriekš uzņēmumā šāda amata neesot bijis, atklāj "De facto". "Getliņi Eko" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns raidījumam skaidrojis, ka Frolovs pirms jaunā likuma iesācis lielus projektus, kurus bijis nepieciešams pabeigt.

Par saviem pakalpojumiem Frolovs saņemot 40 000 eiro gadā jeb vairāk nekā 3000 eiro mēnesī. Raidījums norāda, ka tagadējais atalgojums ir līdzvērtīgs iepriekš valdes locekļa amatā saņemtajam atalgojumam. Tāpat "De facto" vēstī, ka Frolovs ziedojis 11 417 eiro Latvijas Sociālistiskajai partijai. Dāsnākie ziedojumi no viņa saņemti pēdējo četru gadu laikā.

Līdzīgi noticis arī "Rīgas Satiksmē". Pēc ievēlēšanas Rīgas domē Nikolajs Zaharovs (SC) un Andris Bērziņš (GKR) "Rīgas Satiksmes" valdi atstājuši, bet palikuši strādāt uzņēmumā. "Rīgas Satiksme" ar viņiem noslēgusi terminētus uzņēmuma līgumus par konkrētu darbu izpildi, kas turpinās joprojām, atklāj raidījums.

Rīgas domes deputāts Andris Bērziņš (GKR) raidījumam skaidrojis, ka sniedz konsultācijas par attīstības un infrastruktūras jautājumiem. "Iepriekšēja pieredze man ir, un, ja es ar to varu dot kādu pienesumu un vadība to ir novērtējusi, tad es šeit nekādu pārkāpumu neredzu," savu viedokli paudis domes deputāts.

Savukārt Zaharovam uzdota konsultēšana dažādu alternatīvo degvielu risinājumu ieviešanā, tostarp – pārstāvēt uzņēmuma intereses Eiropas finansētos projektos. Par to
Zaharovs pērn nopelnījis 43 000 eiro, bet Bērziņa alga 2014. gadā bijusi 37 000 eiro. "De facto" norāda, ka tas ir aptuveni tikpat, cik abi domes deputāti saņēmuši, strādājot valdē.

Zaharovs "Saskaņai" ziedojis 56 559,15 eiro, bet Bērziņš savai partijai "Gods kalpot Rīgai" nav ziedojis.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ("Saskaņa") raidījumam sacījis, ka cilvēkiem ir attiecīga pieredze, strādājot iepriekš šajos uzņēmumos, norādot, ka, viņaprāt, tā esot absolūti pareiza politika - cilvēkiem ar pieredzi dot iespēju turpināt strādāt.

Pašvaldības uzņēmumos un nodibinājumos amatos, kur nav uzlikti ierobežojumi amatu apvienošanai, nodarbināta esot teju puse no visiem valdošās koalīcijas deputātiem. Viņu deklarācijas rāda amatus slimnīcu valdēs, Rīgas Starptautiskās Autoostas un Rīgas Siltuma padomēs, Rīgas brīvostas valdē un citur, ziņo raidījums.

Piemēram, "Rīgas Namu pārvaldniekā" strādāja ne tikai Svetlana Savicka, kuras pārstāvēto nodaļu likvidēja un darbiniekus atlaida, kad radās aizdomas par iespējami fiktīvi nodarbinātiem cilvēkiem. Šai uzņēmumā kā Resursu nodrošinājuma nodaļas vadītājs iecelts deputāts Valērijs Petrovs, kurš pazīstams arī kā kampaņas "Stop drugs" aktīvists. Petrovs skaidrojis, ka viņa pienākumos ietilpst "nodrošināt darbiniekiem kancelejas preces, skatīties, kādi ir darba apstākļi, krēsli". Petrovs partijām, kas ietilpst apvienībā "Saskaņas centrs", ziedojis 24 881 eiro, atklāj "De facto".

Pastarpināti "Rīgas Satiksmes" un "Rīgas Namu pārvaldnieka" līdzekļi aiziet vēl trim Rīgas domes deputātiem. Viņi guvuši ienākumus no arodbiedrības "LABA". Viens no viņiem - "LABA" valdes loceklis Raimonds Gailis – raidījumam apgalvojis, ka deputātu Viktora Paškova un Igora Kuzmuka personā atrasti labākie speciālisti konkrētu uzdevumu veikšanai.

Paškovs kā bijušais iekšlietu sistēmas darbinieks nodarbojoties ar iekšējās drošības jautājumiem, lai kāds nemēģinātu arodbiedrībā LABA pārņemt varu vai nodarboties ar reiderismu. Savukārt Kuzmuka uzdevumi saistīti ar sporta aktivitātēm arodbiedrībā.

Par paveiktajiem uzdevumiem no arodbiedrības līdzekļiem Kuzmukam pērn samaksāti 7948 eiro un Paškovam 7700 eiro. Tikmēr Kuzmuks partijai ziedojis vairāk nekā 12 000 eiro, bet Paškovs – 5658 eiro. Turklāt, kā norāda raidījums, Paškovs lielākās summas ziedojis pēc sadarbības ar arodbiedrību LABA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!