Foto: NASA
Daudzi aculiecinieki ceturtdienas vakarā, pirms pulksten 21, debesīs redzējuši spožu objektu. Astronoms Ilgonis Vilks portālu "Delfi" informē, ka daudzviet Latvijā redzēts bolīds.

Vilks skaidro, ka arī pats šo objektu redzējis. "Pats arī redzēju šo bolīdu Jūrmalā pulksten 20:35 - spoža, zaļa gaisma, ātri kustējās rietumu virzienā. Novēroju trīs sekundes, astes nebija, skaņas nebija," viņš raksturo novēroto.

Apkopojot "Delfu" lasītāju vēstīto raksta komentāros, zinātnieks secina, ka bolīds redzēts daudzās Latvijas vietās - Viļķenē, Cēsīs, Siguldā, Jaunjelgavā, Madonā, Rīgā, Jūrmalā, Vecumniekos, Tērvetē, Aucē, Jaunpilī, Kuldīgā, Liepājā un Sīkragā. Pagaidām nav ziņu no Latvijas pašiem austrumiem.

Vilks secina, ka tātad objekts lidojis lielā augstumā. "Neviens nemin skaņu, kas būtu dzirdama, ja lidotu zemāk," norāda astronoms.

Viņš atgādina, ka iepriekšējais - vēl lielāks - bolīds Latvijā tika novērots 2011.gada 21.maijā.

Kā liecina Latvijas universitātes mājas labā ievietotais zinātniskā žurnāla "Terra 2.0" materiāls, bolīds ir neliels debess ķermenis, kas ielido Zemes atmosfērā un sadeg, radot spožu uzliesmojumu. 

"Tikko, braucot mājās no veikala, debesīs pamanīju iespaidīga izmēra spīdošu bumbu, kas pēc pāris sekundēm aiz sevis atstāja vairākus metrus garu, koši oranžu asti. Krītošas zvaigznes un komētas gadās redzēt ik pa laikam, bet šis bija nesalīdzināmi iespaidīgāks skats," portālam "Delfi" raksta Liene no Limbažu novada Viļķenes pagasta.

"Tik skaisti, ka aizmirsu ievēlēties vēlēšanos," viņa piebilst.

Arī citi dabas parādības aculiecinieki sociālajā mikroblogošanas vietnē "Twitter" informē par redzēto un izsaka savas versijas.

Vai tev izdevies ceturtdien novēroto debesu objektu iemūžināt foto vai video? Sūti uz aculiecinieks@delfi.lv!





Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!