Foto: LETA
Decembra pirmo desmit dienu vidējā gaisa temperatūra kopumā bija 3,6 grādus virs normas, savukārt nokrišņu daudzums kopumā Latvijā vairāk kā divas reizes (209%) pārsniedza normu, informē Valsts vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ar diennakts vidējo gaisa temperatūru 3 līdz 6 grādus virs normas dekādes siltākās dienas bija 1. un 2. decembris. Maksimālā gaisa temperatūra šajās dienās sasniedza +4 līdz +8, Liepājā un Rucavā +9 grādus. Tik augsta temperatūra šajās vietās 2. decembrī tika novērota pirmoreiz, informē sinoptiķi.

Dekādes visaukstākā diennakts bija 8. decembris. Tajā naktī sals sasniedza -4,5 grādus (Vidzemes augstienē – Zosēnos) un dienā visaugstākā gaisa temperatūra bija +1,8 grādi (Ainažos). Dekādes beigās temperatūra atkal nedaudz paaugstinājās.

Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā vairāk kā divas reizes (209%) pārsniedza normu. Lielāks par ilggadīgiem vidējiem rādītājiem nokrišņu daudzums bija Latvijas lielākajā daļā, izņemot pašus dienvidaustrumus (60-80%) un Rīgu (85%). Visvairāk nokrišņu bija Kurzemes Baltijas jūras piekrastē – Ventspilī un Liepājā (325-350% no normas).

Diena ar vismazāko nokrišņu daudzumu bija 1. decembris. Pārējā laikā dažādas intensitātes nokrišņi bija Latvijas lielākajā daļā. 2. decembrī Salacgrīvā un 10. decembrī Stendē diennakts nokrišņu daudzums pārsniedza visas dekādes nokrišņu normu.

Temperatūrai pazeminoties, lietu sākumā papildināja un vēlāk pakāpeniski nomainīja sniega, ledus graudi, slapjš sniegs, no 7. decembra arī sniegs. 6. decembrī vietām rietumu rajonos, bet 7. decembrī jau daudzviet Latvijā zemi klāja pirmā biezumā jau jūtamā (Vidzemes augstienē 8-9 cm) sniega sega. Līdz dekādes beigām tā gan saglabājās tikai Latvijas augstākajās vietās.

Vēju ziņā aizvadītā dekāde bija nemierīga. Kurzemes Baltijas jūras piekrastē brāzmās vētraina vēja spēks tika sasniegts astoņās dienās no desmit, bet 3. un 4. decembrī vēja brāzmām bija vētras spēks.

Ar vēl lielāku spēku vējš pūta dekādes izskaņā – 9. un 10. decembrī. Aktīva ciklona iespaidā tas kļuva spēcīgs visā Latvijā, piekrastes rajonos brāzmās sasniedzot 28-32, iekšzemes rajonos 17-18 metrus sekundē. Tas sniegu sagrieza šoziem pirmajā putenī. Rucavā 7. decembrī un Kuldīgā 10. decembrī tika novērots arī pērkona negaiss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!