Foto: stock.xchng
Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) otrdien parakstīja līgumu par Latvijas – Šveices sadarbības programmas līdzfinansētā skolēnu autobusu projekta ietvaros paredzēto 31 autobusa piegādi. Plānots, ka 22 pašvaldības saņems autobusus decembrī.

Līgums tika parakstīts starp VRAA un piegādātāju apvienību, kurā ietilpst SIA "Latursus "(Latvija), "UAB Salociai ir Partneriai" (Lietuva) un "BMC Sanayi ye Ticaret" (Turcija).

Atbilstoši iepirkuma rezultātiem, piegādātāju apvienība pašvaldības nodrošinās ar "BMC Probus 215 SCB" markas autobusiem par kopējo summu 2,5 miljoni latu. Autobusā paredzēta 31 pasažieru sēdvieta, viena autobusa cena ir 80 864 lati. Šos autobusus saņems 22 novadu pašvaldības. Saskaņā ar līgumu autobusu maksimālais piegādes laiks ir 180 dienas un plānots, ka pašvaldības autobusus saņems decembrī.

VRAA direktors Māris Krastiņš pauda gandarījumu, ka "ismaz jau vienā iepirkuma daļā ir zināms konkrēts laiks, kad tiks saņemti autobusi un līdz ar to 22 pašvaldības varēs atrisināt problēmas, kas saistītas ar skolēnu pārvadājumiem."

Savukārt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe (ZZS) akcentēja, ka ministrija ir darījusi visu, lai pēc iespējas ātrāk pašvaldības tiktu pie ilgi gaidītajiem autobusiem skolēnu pārvadāšanai. "Neskatoties uz to, ka iepirkuma process neplānoti ieilga, iesaistoties KNAB, galvenais, ka projekta mērķis – bērnu nogādāšana skolās tiek sasniegts," norādīja ministre.

Latvijas – Šveices sadarbības programmas līdzfinansētā individuālā projekta ietvaros notikušajā atklātā iepirkuma konkursā kopumā 59 novadu pašvaldības saņems 110 autobusus, kuru iegādes līdzfinansēšanai Šveices līdzfinansējums ir 7,44 miljoni latu.

VRAA 2009.gada decembrī izsludināja atklātu konkursu autobusu iegādei Latvijas-Šveices sadarbības programmas ietvaros, lai šogad septembrī 59 pašvaldības spētu nodrošinātu bērnu nokļūšanu uz mācību iestādēm. VRAA saņēma astoņu pretendentu piedāvājumus autobusu piegādei. Kopējais projekta finansējums ir 9,5 miljoni latu, kur ietilpst gan Šveices nauda (75% no projekta summas), gan pašvaldību un valsts līdzfinansējums. Ar to varētu pietikt, lai pašvaldības nodrošinātu ar 110 autobusiem.

Medijos iepriekš izskanēja bažas, ka gandrīz desmit miljonu eiro (septiņus miljonus latu) vērtais skolēnu autobusu iepirkuma konkurss, iespējams, rīkots konkrētam pretendentam. Konkurss tika izsludināts pērnā gada pēdējā valdības sēdē, 23. decembrī.

Premjers uzdeva konkursu apturēt un lūdza vērtējumu par to IUB un KNAB. Abas iestādes atzina, ka iepirkumu var turpināt un būtisku pārkāpumu tajā nav.

Iepirkumā VRAA noteica divus uzvarētājus - "Domenikss" un apvienību "Latursus", "UAB Salociai ir Partneriai" un "BMC Sanayi ve Ticaret A.S.". Taču "Domenikss" uzvaru Iepirkumu uzraudzības birojā apstrīdēja konkurenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!