Šogad tiek prognozēts gada vidējās patēriņa cenu inflācijas samazinājums līdz 3,1%, decembrī 12 mēnešu inflācijai uzrādot negatīvu rādītāju 1,7% apmērā, liecina valsts budžeta grozījumu dokumenti.

Tāpat prognozēts, ka vidējā darba samaksa tautsaimniecībā kritīsies par 12%, darba meklētāju īpatsvars sasniegs 15,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita.

Kā ziņots, Ministru kabinets pirmdien bez diskusijām atbalstīja šā gada valsts budžeta grozījumu projektu.

Likumprojekts par šā gada valsts budžeta grozījumiem sagatavots, balstoties uz sākotnējām prognozēm, ka šā gada konsolidētais budžeta deficīts sasniegs 9,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tostarp centrālās valdības budžeta deficīts būs 8,2%, bet pašvaldību - 1% no IKP, liecina izskatīšanai valdībā iesniegtie dokumenti.

Finanšu ministrijā gan pieļāva, ka, ņemot vērā esošo ekonomisko situāciju, pašvaldību budžeta deficīts var pārsniegt sākotnēji prognozēto apjomu, tāpēc šīs prognozes var tikt koriģētas starp budžeta grozījumu izskatīšanas lasījumiem Saeimā.

Valsts budžeta grozījumu projekts paredz, ka šogad Latvijas IKP salīdzināmās cenās samazināsies par 18%.

Valsts konsolidētā budžeta (valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta summa, izslēdzot no ieņēmumu un izdevumu daļas savstarpējos pārskaitījumus starp šiem budžetiem) ieņēmumi prognozēti 3,984 miljardi latu, bet izdevumi - 5,054 miljardi latu.

Salīdzinājumā ar 2009.gada apstiprināto plānu likumprojektā paredzēts ieņēmumu samazinājums 421,8 miljonu latu apmērā un izdevumu samazinājums 58,1 miljonu latu apmērā.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2009.gadā prognozēti 2,738 miljardi latu un izdevumi plānoti 3,507 miljardu latu apmērā. Valsts pamatbudžeta izdevumu samazinājums, salīdzinot ar 2009.gada apstiprināto plānu, ir 138,4 miljoni latu jeb 3,8%.

Valsts speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi un izdevumi prognozēti attiecīgi 1,263 miljardu latu un 1,563 miljardu latu apmērā. Valsts speciālā budžeta izdevumu palielinājums pret 2009.gada apstiprināto plānu ir 79,5 miljoni latu jeb 5,4%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!