Foto: LETA
Rīga, 16.nov., LETA. Defekts pagraba metāla sijas pārsedzē daudzdzīvokļu mājā Limbažu ielā 5 Rīgā, kur šodien noticis konstrukciju iegruvums, konstatēts jau pirms diviem gadiem, aģentūru LETA informēja SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) Komunikācijas nodaļas vadītājs Krists Leiškalns.

Mājā, kurš šodien iebruka daļa pagraba pārseguma aptuveni kvadrātmetra platībā, pašlaik plānoti avārijas seku likvidēšanas darbi.

Leiškalns skaidroja, ka jau 2018.gada 1.novembrī mājā konstatēts defekts pagraba metāla sijas pārsedzē, kas korozijas ietekmē zaudēja funkcionalitāti. Līdz ar to velves starp pagrabu un pirmo stāvu balstījās uz ķieģeļu saķeri. Apsekojot arī no dzīvokļa, konstatēts, ka svara ietekmē pārsegums deformējas un pastāv sabrukšanas risks.

2018.gada novembra beigās notika dzīvokļu īpašnieku kopsapulce, kurā RNP pārstāvji informēja dzīvokļu īpašniekus par radušos situāciju un nepieciešamajām darbībām. No 13 dzīvokļu īpašniekiem sapulcē piedalījās tikai trīs, kas nav pietiekami, lai pieņemtu kopības lēmumu par nepieciešamo darbu veikšanu un finansēšanas avotu.

Turklāt, ņemot vērā, ka Limbažu ielas 5., 7. un 7.a mājas nebija nodalītas, apsaimniekošanas un uzkrājuma fonds ēkām bija vienots, tāpēc sapulcē pieaicinātas arī pārējās mājas. Ņemot vērā māju tehnisko stāvokli, kopsapulcē dzīvokļu īpašnieki no Limbažu ielas 7.mājas informēja, ka vēlas izmantot "Altum" finanšu instrumentu un 2019.gada pavasarī virzīs kolektīvo iesniegumu par atdalīšanos no pārējo māju kopuma. Tas arī tika izdarīs, un ir pieņemts kopības lēmums par dzīvojamās mājas atjaunošanu.

Ņemot vērā nesekmīgo dzīvojamās mājas Limbažu ielā 5 kopsapulci, veidojot 2020.gada remontdarbu tāmi, tajā tika iekļauta ēkas tehniskā apsekošanas atzinuma sagatavošana. Plānots, ka atzinumu varētu saņemt nākamā gada sākumā.

Pēc Leiškalna paustā, pēdējos gados mājā bija nepieciešams veikt virkni avārijas darbu, lai nodrošinātu ikdienā nepieciešamos inženiertehniskos pakalpojums. Šogad šādi darbi jau izmaksājuši vairāk nekā 1500 eiro, kas pielīdzināms mājas uzkrājuma apjomam gada laikā, jo ēkā ir tikai 13 dzīvokļi.

Jau ziņots, ka divstāvu koka mājā Limbažu ielā 5 ir nobrukusi pārseguma metāla sija pār pagrabu, un ir bažas par pagraba mūrēto velvju stāvokli. Noteikts aizliegums ekspluatēt pagrabu, vienu dzīvokli un kāpnes. Pēc būvvaldē pieejamās informācijas, pārējos dzīvokļos iekļūšana iespējama pa citām kāpnēm, un šo dzīvokļu iemītniekus avārija neietekmē.

Pilsētas Pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Geidāne atklāja, ka viena dzīvokļa iemītniecei notikuma vietā sniegta medicīniskā palīdzība, jo viņai notikušais radījis lielu uztraukumu. Tā kā sievietes dzīvoklī iekļūšana ir aizliegta, viņa nogādāta hostelī, kas pašvaldībai nodrošina pagaidu izmitināšanas pakalpojumus.

Citu dzīvokļu iedzīvotājiem palīdzība ar īslaicīgu izmitināšanu nav bijusi nepieciešama. Arī cilvēki avārijā nav cietuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!