Augusta Deglava ielas pārvads tiks slēgts ceturtdien pulksten piecos no rīta. Tas būs slēgts līdz brīdim, kad Rīgas dome iesniegs Būvniecības valsts kontroles birojā (BVKB) dokumentāciju, kas apliecina tilta konstrukciju drošumu, žurnālistiem trešdien pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Ķuzis informēja, ka trešdien no rīta ticies ar pašvaldības uzņēmumu "Rīgas satiksme" un pēcpusdienā ar Rīgas domes amatpersonām. No "Rīgas satiksmes" policija guvusi pārliecību, ka tai ir plāns kā organizēt sabiedriskā transporta satiksmi.

Ķuzis arī atzina, ka līdz pēdējam brīdim cerējis, ka tiltu nebūs nepieciešams slēgt, taču trešdien no redzētajiem dokumentiem nav guvis pārliecību par tilta drošumu. Viņš norādīja, ka tiklīdz šāda dokumentācija tiks saņemta, tā uzreiz tilts tiks atbloķēts. Vaicāts, cik ilgu laiku tas aptuveni prasīs, Ķuzis pauda pārliecību, ka šo dokumentāciju var iesniegt īsā laikā.

Līdz tam brīdim Valsts policija plāno aktīvi piedalīties satiksmes organizēšanā, piesaistot papildu policistus un norīkojot satiksmes regulētājus uz ceļiem. Ķuzis arī atzina, ka Rīgas dome, lai novērstu pieņemto lēmumu par Deglava tilta slēgšanu, ir "daudz izdarījusi, bet ne līdz galam".

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka Vadima Baraņņika (S) sacīto, ka policija pieņem lēmumu un tad arī pati ir atbildīga par satiksmes, tostarp sabiedriskā transporta kursēšanu, komentēja sakot, ka tas ir diezgan "populistisks solis" no Baraņika puses, jo Valsts policija nav atbildīga par sabiedriskā transporta pakalpojumiem pilsētā.

BVKB pārstāvis Māris Demme sacīja, ka Rīgas dome trešdien nākusi klajā ar racionāliem priekšlikumiem. Esot uzsākta izpēte, taču izpētes projekts vēl nav iesniegts birojā. Tāpat BVKB redz nepieciešamību pēc atsevišķiem papildinājumiem šajā dokumentācijā. Tomēr arī viņš norādīja, ka visas nepieciešamas darbības no Rīgas domes puses, lai tilts būtu satiksmei drošs, ilgu laiku neprasīs.

Baraņņiks žurnālistus informēja, ka Rīgas domes atbildīgas struktūrvienības sanāksmē prezentējušas RTU profesora aprēķinus, kas apliecina tilta drošumu, bet tie neesot bijusi gana labi. Viņš pārmeta BVKB nespēju argumentēt, kāpēc tā mainījusi domas, sākotnēji tikai apturot būvniecību, pēc tam aicinot izvērtēt tilta slēgšanas vajadzību, bet noslēgumā paziņojot, ka tilts slēdzams.

Baraņņiks uzsvēra, ka tilta slēgšana un no tā izrietošās sekas ir pilnībā Valsts policijas atbildība.

Jau vēstīts, ka pēc Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) ekspertu secinātā par Deglava tilta Rīgā bīstamo stāvokli iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens ("KPV LV") licis policijai slēgt satiksmi pār Deglava tiltu.

Arī VP uzskata, ka Deglava tilta tehniskais stāvoklis rada nopietnas bažas par tā ekspluatācijas drošību, un tilts ir jāslēdz līdz ekspertīzes slēdzienam, portālam "Delfi" iepriekš atzina Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Viņš arī informēja, ka jau otrdienas rītā uzdevis Rīgas reģiona policijas pārvaldei kopā ar Rīgas domes Satiksmes departamentu izstrādāt satiksmes organizācijas plānu šajā situācijā.

BVKB Kontroles departamenta direktors Māris Demme žurnālistiem pauda, ka biroja ieskatā konkrētais satiksmes pārvads ir pirmsavārijas stāvoklī. Demme skaidroja, ka vienīgais veids kā pārliecināties par tilta nestspēju ir veikt izpēti, kas līdz šim nav veikta. BVKB rīcībā ir trīs dažādi tehniskās apsekošanas atzinumi. Sākuma daļa šiem atzinumiem nemainās, bet mainās secinājumi.

Pirmajā atzinumā nav bijis nekas teikts par nepieciešamiem satiksmes ierobežojumiem, otrajā atzinumā bijis ierobežojums ar Ceļu satiksmes noteikumos noteiktajām pieļaujamām slodzēm, bet trešajā versijā bijis ierobežojums – 30 tonnas – un papildu pievienots materiāls par izpēti vienam balstam. BVKB ieskatā nav saprotams šo atzinumu secinājumu pamatojums – izpētes process, bojājumu apjoms un aprēķini.

Biroja būvinspektors atbildīgajām personām bija lūdzis iesniegt papildus informāciju līdz 18. aprīlim, bet šāda informācija tā arī neesot saņemta. Tehniskās apsekošanas laikā savukārt konstatēts, ka ir liela apjoma bojājumi un betons daudzviet izdrupis lielā apmērā.

Vaicāts, vai viņaprāt satiksme par tiltu patiešām ceturtdien būtu jāslēdz, Demme noteica, ka satiksmi vajadzēja slēgt jau agrāk.

Vaicāts, kā izpaudīsies satiksmes slēgšana, Ģirģens paskaidroja, ka to bloķēs VP, novirzot satiksmi pa citu ceļu.

Viņš atklāja, ka jau ir izdevis šādu rīkojumu par satiksmes slēgšanu pār tiltu. Uz jautājumu, vai Valsts policijai šāds rīkojums ir saistošs, Ģirģens noteica: "Protams." Viņš paskaidroja, ka galvenais uzdevums Iekšlietu ministrijai ir nodrošināt sabiedrisko kārtību, un viņš godprātīgi kā ministrs pilda savus pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!