Lai mazinātu degvielas cenu kāpumu, iedzīvotājiem vajadzētu domāt par energoresursu ekonomiju un taupību, uzskata Ministru prezidents Aigars Kalvītis.
Valdības vadītājs šodien žurnālistiem norādīja, ka sabiedrībai būtu jāsaprot, ka, turpinoties degvielas cenu pieaugumam, var iestāties enerģētiskā krīze.

Premjers norādīja, ka degvielas cenas veidojas pasaules tirgos, nevis Latvijā. Mūsu valstij esot viszemākie nodokļi degvielai un arī tās cena esot vismazākā. Savukārt augsts ir degvielas tirgotāju uzcenojums degvielai.

Kalvītis uzskata, ka turpinoties degvielas cenu kāpumam, tirgotājiem “nāksies saspiesties”. Ja pieprasījums pēc degvielas tās augstās cenas dēļ samazināsies, kritīs arī degvielas cena, uzskata valdības vadītājs.

Arī ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš (JL) šodien atzina, ka degvielas cenu kāpumu varētu mazināt gan biodegvielas izplatība, gan sabiedriskā transporta sistēmas attīstība.

Ekonomikas ministrs norādīja, ka šorīt Singapūras biržā degvielas cenas ir samazinājušās un tagad tās ir atgriezušās tādā līmenī, kādā bija pirms viesuļvētras “Katrīna”. Līdz ar to ekonomikas ministrs prognozē, ka arī Latvijā tuvākajās dienās degvielas cena kritīsies.

Kariņš uzsvēra, ka situācijai degvielas tirgū rūpīgi seko Konkurences padome. Pagaidām tā nav konstatējusi gadījumus, kad kāds no tirgotājiem degvielas cenu būtu palielinājis nepamatoti.

Kā ziņots, jau šodien 95.markas benzīna cena Latvijas degvielas uzpildes stacijās varētu pārsniegt 70 santīmus par litru, šorīt “Latvijas Neatkarīgās televīzijas” raidījumā “900 sekundes” atzina Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) valdes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis.

Karčevskis norādīja, ka jau vakar Latvijā atsevišķās degvielas uzpildes stacijās degvielas cena sasniedza 67 - 68 santīmus, bet Igaunijā benzīna cena sasniegusi 71 santīmu par litru. Viņš atzina, ka arī turpmāk iespējama degvielas cenas celšanās, taču to pagaidām prognozēt nevar.

Arī citās Eiropas Savienības valstīs degvielas cenas strauji kāpj, atsevišķās valstīs pārsniedzot latu par litru, piebilda Karčevskis.

Speciālists uzsvēra, ka tuvākās dienas būs izšķirošās degvielas cenas kāpumam.

Latvija degvielas cenu kāpumu nevar ietekmēt, savukārt ja Eiropas Savienība degvielas tirgū laistu savas degvielas rezerves, tas varētu ietekmēt degvielas cenu pasaules tirgū un ietekmēt situāciju arī Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!