Trešdien, 1. martā, lielu iedzīvotāju aktivitāti izbaudīja ne tikai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēma (EDS), kas dienas sākumā ar grūtībām izturēja pārslodzi, bet arī klientu apkalpošanas centrs Rīgā, Talejas ielā, kur papildus piesaistīti 30 darbinieki, lai VID tiktu galā ar lielo iedzīvotāju interesi par gada ienākumu deklarāciju iesniegšanu un pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksu.

VID informēja, ka šogad pirmajā dienā gada ienākumu deklarācijas EDS bija iesnieguši 47 444 cilvēki Savukārt pērn, 1.martā, to izdarīja seši tūkstoši iedzīvotāju. 1.martā, dienas pirmajā pusē, VID EDS līdz ar milzīgo iedzīvotāju interesi radās tehniskas problēmas un tā nestrādāja, taču dienas otrajā pusē situācija stabilizējās. Lai gan VID iepriekš ieguldījis resursus un līdzekļus EDS uzlabošanā un šīs sistēmas darbības pilnveidošanā, tas nebija saskāries ar situāciju, kad EDS vienlaicīgi mēģina pieslēgties 10 400 lietotāju.

Portāls "Delfi" VID uzzināja, ka ceturtdien kopumā deklarāciju pieņemšanai, kas tiek iesniegtas klātienē, VID ir piesaistījis vēl papildu 30 darbiniekus, no kuriem četri strādā klientu apkalpošanā – pie "lodziņa", bet pārējie konsultē nodokļu maksātājus klientu apkalpošanas centra zālē, sniedzot atbildes par EDS lietošanu, deklarāciju aizpildīšanu, iesniegšanu un citos.

VID informē, ka VID Talejas ielā 1, Rīgā, apkalpoto nodokļu maksātāju skaits 1. martā bija 1600, tai skaitā 760 bija elektroniski ievadītas gada ienākumu deklarācijas, savukārt nodokļu maksātājiem tika sniegtas konsultācijas un pēc tam deklarāciju kastē bija ievievietotas 600 gada ienākumu deklarācijas. Par citiem jautājumiem VID darbinieki bija snieguši 240 konsultācijas.

Ceturtdien, 2. martā, Talejas ielā 1, Rīgā, bija apkalpoti 698 nodokļu maksātāji. Par pieņemtajām deklarācijām darba dienas beigās dati vēl nebija pieejami.

Otrā VID klientu apkalpošanas centrā Rīgā, kas atrodas Ed.Smiļģa ielā, trešdien tika pieņemtas 94 deklarācijas. Tur deklarācijas pieņēma divi VID darbinieki.

Kopumā Latvijā papīra formātā 1. martā bija iesniegtas 3626 gada ienākumu deklarācijas, bet elektroniski, izmantojot VID EDS, 1. martā bija iesniegtas jau minētās 47 444 deklarācijas, savukārt 2. martā dienas pirmajā pusē iesniegto deklarāciju skaits bija 9987.

VID informē, ka reģionos vislielākais pieņemto deklarāciju skaits – 500 – bija Jelgavā, kam seko Daugavils ar 459 deklarācijām un Jūrmala ar 297 gada ienākumu deklarācijām.

VID lēš, ka reģionos interese par gada ienākumu deklarāciju iesniegšanu ir bijusi, taču tā nav lielāka kā citus gadus – tādu klientu pieplūdumu kā Talejas ielā šīs nodaļas nepieredz.

VID arī aicina tos, kas dodas uz VID klientu apkalpošanas centru, lai iesniegtu gada ienākumu deklarāciju, ņemt līdzi internetbankas kodu karti vai kodu kalkulatoru un pārliecināties, ka cilvēks atceras savas internetbankas paroli, jo mēdz būt situācijas, kad cilvēks gan atnācis uz VID un būtu pat gatavs iesniegt deklarāciju elektroniski, taču to nav iespējams izdarīt, jo klientam līdzi nav iepriekšminēto datu.

VID klientu apkalpošanas centru darbinieki palīdz aizpildīt gada ienākumu deklarāciju elektroniski, izmantojot uz vietas esošos e-kioskus un datoros, jo tas ir daudz ātrāk nekā aizpildīt to manuāli.

Lai varētu autentificēties EDS un iesniegt datus par attaisnotajiem izdevumiem, cilvēkam jāzina savas internetbankas parole un jābūt līdzi kodu kartei vai kodu kalkulatoram. Diemžēl patlaban bieži VID sastopas ar situāciju, kurā cilvēks spiests uzkavēties rindā ilgāk, tikai tādēļ, ka nezina savus autentifikācijai EDS nepieciešamos datus.

VID atgādina, ka pieslēgties un lietot EDS var, izmantojot savas internetbankas lietotājvārdu un paroli, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izsniegto eID viedkarti, kā arī VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" izsniegto elektronisko paraksta viedkarti jeb e-parakstu.

VID atgādina, ka, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, vecāki vai citi ģimenes locekļi var atgūt daļu pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa arī no tās summas, kas būs samaksāta par bērnu interešu izglītību, pievienojot gada ienākumu deklarācijai maksājumus apliecinošos dokumentus – čekus, kvītis, internetbankas izdrukas un citus.

Nodokļa atmaksa pienākas par tiem pulciņiem, ko piedāvā izglītības iestāde, kā arī par pulciņiem, ko piedāvā cita juridiskā vai fiziskā persona, kas nav reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā, taču tai ir pašvaldības izsniegta speciāla licence pulciņa darbībai.

Informācija par to, vai konkrētā pulciņa organizētājs ir izglītības iestāde, ir pieejama Izglītības iestāžu reģistrā. Savukārt par pašvaldības izsniegtajām licencēm ir jāinteresējas attiecīgajā pašvaldībā, piemēram, Rīgas pašvaldības interešu izglītības programmu īstenotājiem izsniegtās licences ir pieejamas elektroniskā veidā portālā www.e-skola.lv.

Lai vecākiem atvieglotu šo pārliecināšanās procesu, VID apkopojis informāciju no visām pašvaldībām par izsniegtajām licencēm. Šī informācija pieejama VID mājaslapā sadaļā "Gada ienākumu deklarācija".

VID norāda, ka maksājumu apliecinošajā dokumentā obligāti ir jābūt norādītam fiziskās personas vai viņa ģimenes locekļa vārdam, uzvārdam un personas kodam, kā arī maksājuma mērķim – attaisnoto izdevumu veidam – pulciņa nosaukumam.

Gada ienākumu deklarācija kopā ar attaisnojuma dokumentiem ir jāiesniedz tam vecākam, kurš ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs un kura personas dati ir norādīti maksājumu apliecinošajā dokumentā, norēķinoties par interešu izglītību.

Attaisnotajos izdevumos par visu veidu izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem ietveramo izdevumu kopējā summa par vienu bērnu 2016. gadā ir 215 eiro. No samaksātā 2017. gadā varēs saņemt nodokļa pārmaksu 23 % apmērā. Ja gada laikā samaksātā summa par minētajiem izdevumiem būs lielāka par 215 eiro, izdevumu pārsnieguma daļu varēs pārcelt uz nākamajiem pieciem gadiem. Ja gada ienākumu deklarācija tiek iesniegta elektroniski, izmantojot VID EDS, summas atlikums tiek aprēķināts un pārcelts automātiski.

Gada ienākumu deklarāciju var iesniegt, elektroniski, izmantojot EDS, turklāt VID aicina viedierīču lietotājus izmantot EDS mobilo versiju, jo arī tajā iespējams iesniegt gada ienākumu deklarāciju, bet attaisnojuma dokumentus pievienot no šīs ierīces galerijām.

Deklarāciju iespējams iesniegt klātienē jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā visā Latvijā vai arī jebkurā valsts un pašvaldību vienotajā klientu apkalpošanas centrā visā Latvijā, kā arī nosūtot VID pa pastu vai sūtot to uz vid@vid.gov.lv, ja dokuments parakstīts ar drošu elektronisko parakstu.

Pārmaksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiek atmaksāts trīs mēnešu laikā, skaitot no deklarācijas iesniegšanas dienas. Gadījumā, ja deklarācija nav aizpildīta korekti vai arī tās apstrādes laikā VID rodas papildu jautājumi, nodokļa atmaksas termiņš var tikt pagarināts, par ko deklarācijas iesniedzējs tiks informēts individuāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!