Foto: stock.xchng
Apkures rēķini šoziem nepatīkami pārsteiguši daudzus Latvijas iedzīvotājus ne vien Rīgā, bet arī citās pilsētās. Piemēram, galvaspilsētā par decembri, salīdzinot ar šo pašu laiku pirms gada, siltuma rēķins ir pieaudzis par 63%, Liepāja – par 34%, Jēkabpilī – par 42%. Tikmēr Saeima atkal noraidīja opozīcijas piedāvājumu samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi apkurei. Politiķi debatēs izmanto dažādus argumentus, parādi par siltumu aug, bet ko par to domā iedzīvotāji?

Portāls "Delfi" jautāja nejaušiem, Rīgā uz ielas sastaptiem cilvēkiem, vai apkures maksājumi šoziem ir ievērojami lielāki un vai ir grūtības tos apmaksāt, kā arī - vai jāsamazina PVN likme apkurei un vai tas samazinātu šo rēķinu izmaksas.

Inese (no Ķekavas) :

Es izjūtu augstās cenas šogad, jo man ir minimālā alga - divsimt lati. Kā lai es tos galus sasienu? Par elektrību jāmaksā, par zemi nodoklis jāmaksā, kas ir šausmīgi augsts. Man ir jābrīnās, no kā viņi aprēķina elektrību, zemes nodokli. Tās ir mistiskas cenas, kas te Latvijā notiek.

Manuprāt, vajadzētu mazināt apkures PVN maznodrošinātajiem, lai būtu vieglāk, dot  viņiem iespēju samaksāt, nevis uzlikt tos nodokļus šausmīgi lielus. Vajadzētu aptaujāt vienkāršos cilvēkus, kuriem ir grūtības, uzzināt, ko viņi ierosina, lai atvieglotu tiem cilvēkiem dzīvi. Uzliek nodokļus, uzliek procentus, bet no kā lai to maksā? Es esmu trūcīgs cilvēks, man ir trīs bērni, visi mācās, ēst visi grib. Ko lai es daru? Cietumā sēdēt, zagt, laupīt? Es nezinu.. Vīrs man ir invalīds, viņam arī pensija zema. No tā mēs dzīvojam, knapināmies no veciem paltrakiem.

Oskars (no Jūrmalas)
Foto: DELFI

Šogad, vispār domāju, ka izjūtu gan kādas ir apkures cenas, salīdzinot ar pagājušo gadu. Mēs maksājām šogad par janvāri viņas varēja būt pat par vienu trešdaļu, trīsdesmit procentiem augstākas. Pagājušogad mums apkure bija kādi sešdesmit lati, bet šogad tās summas uz kādiem simts latiem paaugstinājās. Es pats dzīvoju Jūrmalā, divistabu dzīvoklītī, mums ir centrālā apkure, karstais ūdens. Par janvāri tas rēķins, kas tagad atnāca, cenas bija drausmīgas. Zvanījām un prasījām, kāpēc tā.

Tagad ir apgrūtinoši apmaksāt. Ja agrāk tie trīsdesmit lati tev bija citām vajadzībām - pārtikai vai kam citam, tad tagad tie trīsdesmit lati jāmaksā par apkuri klāt. Ziemā mājās ir auksts, nemaksāsi par apkuri - var atslēgt. Tagad ir tās iespējas atslēgt to  atsevišķiem dzīvokļiem. Tagad tev ir jāizvēlas, vai tu maksā komunālos, vai siltumu. Tad sanāk, ka jāstrādā papildus, lai tos trīsdesmit latus samaksātu, vai kā.

Es domāju, ja samazinātu [PVN apkurei] kaut vai, es nezinu, tos pašus piecus procentus sākumā, kaut ko varētu just. Ja ne mēneša laikā, tad trīs mēnešu laikā, tad kopsummā tas iespaidotu. Sākumā nejutīsi tos piecus procentus, tos desmit, piecpadsmit latus, bet, ja tā summa sakrājās, tad to starpību var just. Pagaidām nekas cits neatliek, kā maksāt to visu. Pāriet uz privāto apkuri ir dārgi, tad tev pašam ir jādomā, kā malku pirkt, granulas, ja tu pats gribi kurināt. Pagaidām izdevīgāk laikam maksāt par to siltumu, nekā pašam kādu krāsniņu nopirkt, finansējums tev neļauj to darīt.

Agnese 

Vai ievērojami lielāki rēķini par siltumu? Pagaidām vēl nē. Patiesībā, lielais rēķins pienāks tikai tagad, jo vēl jau īsti nebija tās ziemas, un vidējais rēķins nebija virs tā gaidītā. Par šo mēnesi ir tāds satraukums. Interesanti paskatīties, cik būs, jo es domāju, ka būs gana daudz.

Es nezinu, vai PVN samazināšana ietekmētu apkures rēķinus, neesmu baigais ciparu cilvēks. Domāju, ka jāsamazina pietiekami daudz, lai kaut ko sajustu, lai tas nav viens lats, vai divi, tas neko nemaina.

Arvils

Mums ir samērā labs kooperatīvs, cena ir pieaugusi, bet nav dramatiska. Sliktākais ir tas, ka jau agri sākās apkure, un nākas ātrāk liekus simts latus maksāt. Tiem, kuriem ir lielāki dzīvokļi, ir pavisam slikti.

PVN samazināšana apkurei nedaudz cilvēkiem palīdzētu. Jāsamazina PVN ne tikai uz pašu apkuri, bet arī uz energonesējiem, jo pretējā gadījumā starpība ir pārāk maziņa. Ja samazina uz visu ķēdi, tad starpība sanāk jau jūtama, tad jau cilvēkiem vieglāk būs.

Eduards 

Foto: DELFI

Rēķini lielāki, pavisam noteikti, jā. Grūtības īsti nesagādā, bet pārsteiguma moments ir gan.

PVN samazināšana apkures rēķinus, visticamāk, ietekmētu ļoti minimāli. Nespēju to šajā brīdī argumentēt, kāpēc, bet minimāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!